Hlavní obsah

Týmová režie není potřeba, hlásají jezdci Mercedesu. Vedení to vidí jinak

Praha

Pro vítězství cokoli. A tak letos během závodů formule 1 vidíme v akci i týmovou režii. Nejvíce u Mercedesu, kteří k ní okatě sáhli před dvěma týdny v Bahrajnu, jeho jezdci Lewis Hamiltona a Valtteri Bottas ji však odmítají.

Foto: Profimedia.cz

Lewis Hamilton (vlevo) a Valtteri Bottas po Velké ceně Bahrajnu.

Článek

Zatím to vypadá, že letošní ročník formule 1 bude v bojích o titul mnohem napínavější a vyrovnanější než v posledních letech. A tak vyvstává otázka, kdo sáhne po týmové režii. Mercedes už to udělal před dvěma týdny během Velké ceny Bahrajnu. Valtteri Bottas jel tehdy na druhém místě za Sebastianem Vettelem z Ferrari, těsně za ním pak byl Lewis Hamilton.

Tým Bottase požádal, aby Hamiltonovi přepustil svou pozici bez boje. Bottas z toho samozřejmě nebyl nadšený, ale prohlašoval, že chápe, že měl jeho kolega větší šanci Vettela dojet. Šéf Mercedesu Toto Wolff se pak vyjádřil, že k týmové režii bude muset stáj nejspíš sahat častěji, neboť Ferrari je v tuto chvíli, jak na čele průběžného pořadí mezi jezdci, tak mezi konstruktéry.

„Nelíbí se nám to, vůbec se nám to nelíbí. Není to něco, co bychom v posledních letech dělali, ale situace je nyní odlišná,“ prohlásil po GP Bahrajnu Wolff. „Na začátku závodu jsme chtěli dát rovné příležitosti. Měli jsme pak ale pocit, že tohle je jediná šance, jak vyhrát,“ vysvětloval dále svůj krok. Týmu to ale nepomohlo, neboť Hamilton Vettela nepředjel a obsadil druhé místo.

Nyní před nedělní Velkou cenou Ruska přidali svůj názor na týmovou strategii i oba jezdci Mercedesu. „Nechci ji a nikdy jsem ani nechtěl,“ uvedl na webu Autosport.com Lewis Hamilton. "Týmová režie pro mě byla vždy zvláštní věcí, těžko se posuzuje a já ji nikdy neměl rád,“ líčil dál trojnásobný světový šampión.

„Nicméně náš přístup je takový, že musíme vyhrát závod. Měli bychom ale vždy posoudit svoji pozici a zvážit, zda skutečně přispějeme k týmovému úsilí, či nikoliv. Až poté se rozhodnout pro režii,“ dodal dvaatřicetiletý Brit.

Podobně smýšlí i Hamiltonův kolega Valtteri Bottas. „Tento tým nikdy neměl vůz číslo jedna nebo vůz číslo dvě a nemá to ani v úmyslu. Vždy se snaží, aby měli oba jezdci stejnou šanci. Je ale pravda, že v posledních třech letech byl náskok na druhý tým větší,“ řekl Bottas.

„Pracujeme pro tým, aby pokaždé získal maximum bodů. Teď nás o ně může připravit jakákoli maličkost. Vždy jsem byl týmovým hráčem, co se ale stane mezi mnou, Lewisem a týmovou režií, neplánujeme. Stáj ale musí být v tomhle roce opatrnější a chytřejší,“ uzavřel sedmadvacetiletý Fin.

Reklama

Související témata: