Hlavní obsah

Vettel ovládl tréninky F1 v Monaku v rekordním čase

Aktualizováno

Lídr mistrovství světa formule 1 Sebastian Vettel ovládl v rekordním čase úvodní tréninkový den před Velkou cenou Monaka. Na městském okruhu v Monte Carlu jeho zásluhou poprvé padla hranice minuty a 13 sekund. Čtyřnásobný mistr světa z Německa ji pokořil o 280 tisícin a ve fanoušcích Ferrari vzbudil velké naděje, že se stáj dočká po 16 letech vítězství v nejprestižnější Grand Prix v kalendáři.

Foto: Max Rossi, Reuters

Brit Lewis Hamilton při tréninku na Velkou cenu Monaka.

Článek

V prvním tréninku se Vettel ještě musel sklonit před rivalem z Mercedesu Lewisem Hamiltonem, který také zajel traťový rekord (1:13,425). Odpoledne už se ale britský pilot nezlepšil a v kombinaci dvou tréninkových jednotek obsadil až šesté místo. Nezrychlil ani jeho týmový kolega Valtteri Bottas, který skončil osmý. Mercedesy byly v kombinaci výsledků jediné, kdo zaznamenal odpoledne pomalejší časy.

Mercedesy byly v kombinaci výsledků jediné, kdo zaznamenal odpoledne pomalejší časy. "První trénink byl dobrý, ale ve druhém se něco pokazilo a musíme zjistit co," řekl Hamilton. "Odpoledne z nějakého důvodu nefungovaly gumy. Do soboty to musíme vyřešit," dodal.

K Vettelovi se nejvíce přiblížil Daniel Ricciardo z Red Bullu, ale jeho ztráta už činila 489 tisícin. Následoval Vettelův týmový kolega Kimi Räikkönen z Finska a rychlejší než Hamilton byli i oba jezdci Toro Rosso Daniil Kvjat a Carlos Sainz.

Vettel po pěti Velkých cenách vede pořadí MS před Hamiltonem o šest bodů. V Monte Carlu by rád navázal na triumf Michaela Schumachera, který v roce 2001 zatím jako poslední řídil v prestižním závodě vítězné ferrari. "Tady je to hodně o sebevědomí a já věřím, že máme všechno pro to, abychom našli správné nastavení. S širším autem a širšími gumami je tady trať užší než obvykle," uvedl Vettel.

Dvanáctým časem s odstupem 1,2 sekundy se vrátil do MS po loňském odchodu Jenson Button. Britský pilot zaskočil v týmu McLaren za Španěla Fernanda Alonsa, jenž o víkendu pojede závod 500 mil Indianapolis.

V pátek je v Monte Carlu tradičně volno, v sobotu je na programu kvalifikace. V ní bude Hamilton bojovat o 65. pole position v kariéře, čímž by se vyrovnal na druhém místě historického pořadí svému dětskému idolu Ayrtonu Sennovi. Rekordman Schumacher jich má na kontě 68, Vettel je čtvrtý se 47 kvalifikačními triumfy.

Tréninky na Velkou cenu Monaka, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monte Carlu:
1. trénink:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:13,425
2. Vettel (Něm./Ferrari) -0,196
3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,346
4. Bottas (Fin./Mercedes) -0,366
5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,429
6. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -0,686
2. trénink
1. Vettel 1:12,720,
2. Ricciardo -0,487,
3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,563,
4. Kvjat -0,611,
5. Sainz (Šp./Toro Rosso) -0,680,
6. Verstappen -0,766.

Reklama

Související témata: