Hlavní obsah

Kubica se po šesti letech představil ve voze formule 1

Polský pilot Robert Kubica se po šesti letech alespoň na chvíli vrátil do formule 1. Dvaatřicetiletý jezdec, který v roce 2011 po nehodě při rallye málem přišel o ruku, si v úterý na okruhu ve Valencii vyzkoušel starší vůz stáje Renault.

Foto: Sport.cz

Robert Kubica znovu usedl do formule jedna.

Článek

"Je to pravda, skutečně je to Robert Kubica. Po šesti letech zase v našem autě," uvedla stáj Renault na sociální síti twitter u fotografie polského jezdce v pět let starém monopostu Lotus E20. "Byl to soukromá akce pro Roberta," dodala s tím, že Kubica odjel 115 kol.

Kubica odstartoval kariéru ve formuli 1 v roce 2006 v Sauberu, v jehož barvách si ve Velké ceně Kanady připsal i jediné vítězství. Po čtyřech letech pak zamířil do Renaultu, ale jeho kariéru ukončila takřka fatální nehoda. Po uzdravení jezdil v letech 2013 až 2016 mistrovství světa v rallye. Jeho maximem byli páté místo.

Do monopostu F1 se vrátil na okruhu, na němž v únoru 2011 absolvoval dosud poslední jízdy za volantem vozu královské automobilové třídy. "Byl to pro mě emočně velmi důležitý den. Byl jsem tak hrozně dlouho mimo, byly to těžké časy," řekl Kubica. Přiznal, že před několika lety si tuhle situaci nedovedl ani představit a ve Valencii měl smíšené pocity. "Jsem pyšný na to, co jsem dnes dokázal, ale také mi to ukázalo, o co jsem přišel," řekl Kubica.

Test ve Španělsku pro něj byl zatím jednorázovou příležitostí řídit vůz F1, Kubica si však zřejmě úplně dveře k možnému návratu do prestižního seriálu nezavírá. "Netuším, co budoucnost přinese, ale jedno vím: Potom co jsem se přes rok na tohle připravoval, držel jsem v těžkých podmínkách dobré tempo," konstatoval Kubica.

Reklama