Hlavní obsah

Všude za sebou nechá chaos, přitom už mohl mít pět titulů, tvrdí legenda o Alonsovi

Daytona/Praha

Je dvojnásobným světovým šampiónem formule 1. Podle legendárního Brazilce Nelsona Piqueta už ale mohl mít Fernando Alonso na svém kontě titulů pět. „Je to fantastický jezdec, ale kam přijde, zanechá za sebou chaos,“ kritizuje šestatřicetiletého Španěla bývalý pilot a trojnásobný mistr světa Piquet.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Fernando Alonso na tiskové konferenci před závodem v Daytoně.

Článek

Fernando Alonso se již delší dobu netají tím, že by do své sbírky rád přidal ještě jeden titul světového šampióna ve formuli 1. Stále však čeká marně. Blízko k tomu měl v letech 2010 až 2014, kdy jezdil za Ferrari. Pak ale odešel k McLarenu a kvůli častým problémům s vozem vyklidil přední příčky. Podle Piqueta si za to může sám.

„Fernando Alonso už mohl vyhrát až pět světových šampionátů, realita je ale taková, že zanechá chaos všude tam, kde se objeví,“ uvedl pro španělskou televizi La Sexta pětašedesátiletý Piquet. „Je to fantastický jezdec. Je ale také tím, kdo vytváří spoustu problémů, a nakonec všichni skončí a odejdou z týmu,“ kritizoval bývalý pilot šestatřicetiletého Alonsa dál.

„Je velmi špatný, co se týče politiky vůči týmu. Když přijdete, musíte být trpělivý, musíte pracovat spolu a pak začnete vyhrávat. On chce ale to nejlepší hned, a to není správná cesta,“ vysvětloval trojnásobný světový šampión. V těchto dnech má však Alonso hlavně spřádá myšlenky na slavný vytrvalostní závod v Daytoně, kterého se zúčastní na konci ledna.

Španělský jezdec už testuje na okruhu a vše bere jako přípravu na prestižní vytrvalostní závod v Le Mans, který by letos také rád vyzkoušel. „Poprvé budu startovat ve vytrvalostním závodě, poprvé budu závodit v prototypu, poprvé pojedu v noci, poprvé budu mít kolem sebe vozy GT. To je spousta nových věcí, na které si musím zvyknout,“ uzavřel s tím, že to vše dělá pro to, aby získal motoristickou Trojkorunu. To se doposud povedlo jen Grahamu Hillovi, který vyhrál Velkou cenu Monaka, závod 500 mil v Indy a čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans.

Reklama