Hlavní obsah

Charouze s Engem čeká po vydařeném tréninku v Le Mans kvalifikace

PRAHA/LE MANS

Start nejslavnějšího vytrvalostního závodu 24 hodin Le Mans se neúprosně blíží a na trati La Sarthe začíná přituhovat. Ve středu večer posádky absolvovaly první volný trénink a ve čtvrtek již vypuknou boje o postavení na startovním roštu. Čeští jezdci továrního týmu Aston Martin Jan Charouz a Tomáš Enge zajeli v tréninku devátý čas absolutně.

Foto: BPA/Petr Frýba

Prototyp Aston Martin posádky Charouz, Enge, Mücke při volném tréninku na 24 hodin Le Mans.

Článek
Fotogalerie

Okruh v Le Mans skrápěl ve středu déšť a posádky se tak musely vyrovnat s náročnými podmínkami. „Počasí bylo opravdu zrádné, ale zase jsme měli možnost testovat v různých podmínkách a vyzkoušet pneumatiky. Přilnavost byla hodně proměnlivá, ale to bylo stejné pro všechny. Na kvalifikaci jsme připravení tak dobře, jak jen můžeme být, ale pokud bude zítra stejné počasí jako dnes, pak to bude hlavně o tom, abychom trefili správný okamžik, kdy vyjet na trať, abychom dosáhli rychlého času,” líčil Charouz.

Nejrychlejší časy zajížděli ve středu piloti favorizovaného týmu Audi, který v Le Mans ovládl posledních pět sezón a v uplynulých devíti letech zvítězil osmkrát. Jezdci týmu Aston Martin vyjeli se svými prototypy na okruh vůbec poprvé a hlavní snahou tak bylo absolvovat trénink, jehož součástí byla i povinná jízda v noci, bez potíží a nasbírat data. „Řešili jsme nějaké technické drobnosti, proto jsem ujel jen pár kol. Důležité je, že auto zůstalo v jednom kuse, protože chvílemi to bylo opravdu zrádné,“ poznamenal Enge.

Čtvrteční kvalifikace startuje v 19 hodin. Po dvou hodinách čeká jezdce hodinová pauza, po níž následuje znovu dvouhodinový blok na okruhu. Podle meteorologů by i boj o startovní rošt mohl poznamenat déšť, při závodě by však mělo být o víkendu spíše sucho.

Reklama

Související témata: