Hlavní obsah

Dvojnásobný vicemistr světa Gibernau s motocykly končí

BARCELONA

Letošní smolná sezóna byla pro španělského motocyklistu Seteho Gibernaua poslední v sedle závodního stroje. Třiatřicetiletý vicemistr světa v královské kubatuře z let 2003 a 2004 oznámil na tiskové konferenci v Barceloně konec kariéry. Čemu se bude věnovat v budoucnu, nespecifikoval.

Článek

Gibernau kvůli druhé operaci tuto sezónu ani nedokončil. V červnu zavinil hromadnou havárii v Katalánsku a po prasklé klíční kosti si v říjnu zlomil ruku. Od Ducati smlouvu na příští rok nedostal, ale bez angažmá by nezůstal. Ozvali se mu totiž lidé z Kawasaki i z jiných týmů.

"Kdybych ale jejich nabídku přijal jen proto, abych ještě mohl pokračovat, neměl bych z toho žádnou radost. Zvlášť pokud by v tom byly jen peníze. Teď se zaměřím na jiné projekty," řekl Gibernau, který svou první Grand Prix vyhrál na konci sezóny 2001 ve Valencii. Pak zvítězil ještě osmkrát, včetně brněnské Velké ceny před dvěma lety.

V královské třídě sedlal také stroje Yamaha, Suzuki a Honda. "Byly to pro mě neocenitelné zkušenosti a všechny ty roky mi přinesly nezapomenutelné chvíle," dodal s lesklýma očima motocyklista, jenž byl dvakrát velmi blízko titulu mistra světa, ale nakonec mu ho pokaždé sebral fenomenální Ital Valentino Rossi.

V uplynulé i letošní sezóně Gibernaua potkaly pády a zranění. Na stupně vítězů se letos neprobojoval ani jednou a v celkovém pořadí skončil až třináctý. Ducati na jeho místo angažovala talentovaného Australana Caseyho Stonera.

Reklama