Hlavní obsah

Na Novém Zélandu začíná motocyklová Šestidenní

PRAHA

Bez českého trophy-teamu, jehož vyslání se poprvé od roku 1951 nepovedlo finančně zajistit, začíná dnes v novozélandském Taupu Šestidenní. Technickou přejímkou prošel rekordní počet 602 motocyklistů z 31 zemí. Nejlepší čeští jezdci endura ale figurují pouze v šesti klubových týmech, kterých startuje celkem 123.

Foto: internet

Roman Michalík

Článek

Hned pět družstev postavil Motoklub Jiřetín, přičemž vysoké ambice má hlavně elitní trio Michalík, Kuklík a Zaremba. "Účast nás stojí přes tři milióny korun a slib sponzorům zněl: nejde nám jen o dojetí, chceme vítězit," sdělil v tiskové zprávě manažer Ladislav Michálek.

Mezi nejlepší se může dostat i Jiřetín II s Tomanem a sourozenci Gottvaldovými, míchat karty chce také dvojnásobný vítěz klubové soutěže KBS Unhošť. Jeho barvy vedle zkušeného Rudolfa hájí úspěšné duo z MS juniorů Horák a Sedláček. "Uvidíme, jak to zvládnou kluci a co technika. Rádi bychom do první desítky," řekl manažer Ladislav Krupička.

Pád a ukradený stroj

Prvenství nejen ve Světové trofeji reprezentačních šestic, ale i v klubovém klání obhajují Italové. Jezdce v klubové soutěži, kteří uzavírají startovní pole, čeká zřejmě už dost rozbitá trať. "Její převážně hlinitopísčitý povrch vede po loukách a lesních cestách, tvoří se tam hluboké koleje i tvrdé rolety. Mladý Horák na to už doplatil tréninkovým pádem, při němž si pohmoždil krční páteř, ale na start se obětavě postaví," prozradil Krupička.

Jiné starosti měl včera nejstarší z českých účastníků Šestidenní, 48letý Václav Daněk z Jiřetína V, jemuž v noci zmizela motorka z garáže. Policejní pátrání po zloději bylo marné a jezdci hrozilo, že přijde o vysněný start. Pořadatelé však situaci z vlastní iniciativy vyřešili. Půjčili mu zdarma jiný stroj Husaberg a umožnili i opožděnou přejímku.

"Najednou jsem se tu stal velmi populární, i z televize chtěli slyšet můj příběh. Nemám na to, abych bojoval o prvenství, ale rád bych Šestidenní dojel až do cíle a teď se cítím i zavázán všem lidem, kteří mi v kritické chvíli pomohli," tvrdil Daněk.

Reklama