Hlavní obsah

Legendární Gretzky se procházel Prahou a nakupoval

Marek Burkert, Karel Felt

Také v pondělí pokračovala v Praze jednání výkonného výboru MOV, na němž se probírali především přípravy na olympiády v Aténách 2004, Turíně 2006 a Pekinku 2008.

Foto: Internet

DEFAULT TITLE

Článek

Největší obavy panovaly ohledně pomalého postupu stavebních prací a dopravní situace v řecké metropoli. Představitelé MOV proto situaci raději pečlivě sledují.

"Každý měsíc provádíme rozsáhlý monitoring," prohlásil člen výkonného výboru Gilbert Felli, podle nějž je prioritou rekonstrukce a výstavba stadiónů, na nichž by měly probíhat olympijské soutěže. "U Řeků vidíme pokrok. Pokračuje zastřešení nutných sportovišť," pochvaloval si Felli.

Nové medaile

Na aténských hrách se představí pozměněná kolekce medailí. "Zadní strana vypadá od roku 1928 stále stejně. Na návrh Řeků byl ale nyní její design pozměněn," potvrdil Felli. Nové provedení měly mít i kolekce cenných kovů na olympiádě v Sydney 2000, MOV se ale tehdy postavil proti. Proč nyní změnil názor? "Tehdy to nebylo podložené historickým základem. Řekové chtějí, aby na medaili nebyla znázorněna stavba podobná římskému Koloseu. Proto jsme jim vyhověli," vysvětlil Felli.

S přípravou na hry v Turíně prý nejsou žádné problémy a vzhledem k OH 2008 v Pekinku je zase pozitivní zprávou, že Světová zdravotnická organizace zrušila své doporučení necestovat kvůli nebezpečí viru SARS do Číny. "Navíc se už v Asii začalo se stavebními pracemi," potvrdil s radostí Felli. V Pekinku se poprvé představí závodníci v cyklistickém odvětví BMX. Zařazeny dva závody na kolech BMX, kterým budou muset ustoupit z programu OH dvě disciplíny dráhové cyklistiky.

O střet zájmů nejde

Pořadatele zimních olympijských her v roce 2010 určí delegáti pražského zasedání MOV až ve středu. V této souvislosti se objevila aféra údajného střetu zájmů Gerharda Heiberga, špičkového norského manažera a šéfa komise MOV, která prověřovala připravenost uchazečů. Ten měl spočívat v jeho obchodních vazbách, které má ve Vancouveru, jenž je jedním z kandidátských měst.

Bublina však rychle splaskla. Ředitelka komunikace MOV Giselle Daviesová potvrdila, že etická komise MOV případ prozkoumala a nezjistila v Heibergově případu žádný konflikt.

Irák by neměl chybět

Olympijští činitelé mají zájem na tom, aby příští rok v Aténách nechyběli ani sportovci Iráku. Speciální komise MOV již před dvěma týdny tuto arabskou zemi navštívila a ještě nejméně dvakrát během léta hodlá do Iráku zavítat, aby našla možnosti k pravidelné přípravě nejlepších iráckých sportovců.

"Zjistíme, zda vůbec a kolik jich je schopno se připravovat v domácích podmínkách. Pokud tomu tak nebude, zajistíme jim tréninkové kempy v jiných zemích," konstatoval Felli. Nedokázal však odhadnout, zda by se irácká výprava her zúčastnila pod vlajkou MOV či pod vlastní státní zástavou. Národní olympijský výbor v Iráku byl minulý měsíc rozpuštěn poté, co vyšlo najevo, že sportovci byli za vlády diktátora Saddáma Husajna mučeni.

Podpora pro Vancouver

Koncentrace významných hostů na zasedání MOV v posledních hodinách stále roste. V neděli krátce před devátou večer do Prahy dorazil i nejslavnější hokejista všech dob a držitel mnoha individuálních rekordů zámořské NHL Wayne Gretzky, který by se měl ve středu zúčastnit závěrečné prezentace Vancouveru jako kandidátského města na pořádání ZOH 2010.

Dnešek zatím strávil Gretzky procházkou po Praze, kdy se obklopen desetičlenným doprovodem věnoval nákupům.

Reklama

Související témata: