Hlavní obsah

Smrž končí v silničním MS, bude jezdit superbiky

Č. BUDĚJOVICE/PRAHA

Jakub Smrž bude chybět v letošním mistrovství světa silničních motocyklů! Třiadvacetiletý závodník nečekaně skončil ve třídě do 250 ccm, když jej promotér šampionátu bez udání důvodu nepřijal mezi účastníky seriálu. Český motocyklista má ale po několika dnech nejistoty o programu sezóny jasno: představí se v mistrovství světa superbiků.

Foto: www.kubasmrz.cz

Jakub Smrž

Článek

"Dohodl jsme se s majitelem týmu Ducati SC Caracchi na spolupráci," řekl dnes Smrž ČTK. Pochmurná nálada minulých dnů je tak pryč, i když ho stále trochu mrzí, že bude v MS dvěstěpadesátek chybět. "Už delší dobu to vypadalo divně. Neměli jsme oficiální vyjádření, že nebudu moci jet, a když jsme zjistili, že to není možné, byly startovky většiny seriálů, kde bych mohl jet, plné," uvedl rodák z Českých Budějovic.

Dvanáctý muž konečného pořadí loňského seriálu původně uvažoval, že by jezdil MS šestistovek či stejně jako jeho bratr superstocky. Nakonec ale i s pomocí Autoklubu ČR získal místo v prestižnějším šampionátu superbiků. "Už se na to těším. Rozhodně to není krok zpět. Ve dvěstěpadesátkách jsem měl jen malou naději na to, že bych dostal tovární motorku, superbiky jsou mnohem otevřenější," podotkl Smrž.

Šampionát superbiků navíc získává stále větší popularitu díky špičkovým jezdcům, kteří do něj míří. Smrž se tak bude potkávat s Troyem Corserem, Alexem Barrosem, Maxem Biaggim či Norijukou Hagou. "Je to pro mě nový začátek," prohlásil český jezdec, jenž by se teoreticky mohl utkat i s krajany Jiřím Mrkývkou či Milošem Čihákem. Jejich účast v MS však není jistá.

Začne v Dauhá

Nyní však Smrže čeká zvykání na nový motocykl. Na čtyřtaktní "tisícovce" Ducati ještě nikdy neseděl. "A to máme za čtyři týdny první závod. Do té doby ale máme naplánované čtyři dny testování. Už 7. a 8. února nás čekají dva dny ve Valencii," řekl Smrž.

Jeho velkou výhodou ale je, že zná tratě, na kterých se na začátku MS pojede. "To bude velká výhoda. Nemá ale cenu bláznit," naznačil, že na začátku seriálu si bude chtít hlavně na nový stroj dokonale zvyknout. První závod jej čeká 24. února v katarském Dauhá.

Reklama