Hlavní obsah

Pešek převzal premiérová Zlatá řídítka

PRAHA

Silniční motocyklový jezdec Lukáš Pešek je vítězem premiérového ročníku ankety Zlatá řídítka, v níž motorističtí novináři vybírali nejlepšího českého motocyklového závodníka za rok 2006. V pondělí byly v pražském Palazzu vyhlášeny také výsledky už 30. ročníku Zlatého volantu - ankety nejlepších jezdců na čtyřech kolech.

Foto: www.lukaspesek.com

Lukáš Pešek na archivním snímku

Článek

Pešek skončil celkově šestý v MS kategorie do 125 ccm a třikrát stál na stupních vítězů. "Je to pro mne příjemné překvapení a velmi si tohoto ocenění vážím," tvrdil mladý závodník, který si pro trofej přijel z přípravy ve Španělsku.

Z vítězů jednotlivých kategorií chyběl jen rekordman Tomáš Enge, jenž triumfoval mezi okruhovými jezdci už poosmé, ale včera byl ještě na Floridě, kde skončil šestý ve čtyřiadvacetihodinovém závodě na okruhu v Daytoně. Mezi jezdci rallye vyhrál Jan Kopecký, jenž loni sbíral se Škodou Fabií body do MS.

Mistr Evropy v autokrosu Petr Bartoš obhájil loňské prvenství ve své kategorii. Poprvé získal Zlatý volant vrchař Dan Michl, jenž stříbrem v ME úspěšně navázal na svého otce. V motokárovém sportu dominoval Patrik Hájek.

Mezi ženami byla nejlepší šestnáctiletá Hájková

Cenu Elišky Junkové pro nejlepší ženu za volantem rychlých automobilů získala teprve šestnáctiletá okruhářka Laura Hájková. Nejvíce talentu v minulém roce projevil rallykrosař Tomáš Kotek. V devatenácti letech získal bronz v ME a právem mu patří Cena Jiřího Sedláře, u níž byla snížena věková hranice na 23 let, ale získat ji lze jen jednou.

Cenu Zdeňka Vojtěcha dostáva legenda českého automobilového sportu. Do Síně slávy vstoupil šestinásobný vítěz Dakaru Karel Loprais. Samostatně je hodnocen i spolujezdec roku a tím se stal navigátor Kopeckého Filip Schovánek.

Speed Award je ocenění pro nejrychlejšího českého jezdce roku, hodnotí se průměrná rychlost nejrychlejšího kola v závodě, a to zajel 22. dubna na okruhu v Montegi Tomáš Enge v rámci závodu IRL. Jeho výkon má hodnotu 313,211 km/h.

ZLATÁ ŘÍDÍTKA 2006
1. Lukáš Pešek256
2. Roman Michalík108
3. Libor Podmol71
ZLATÝ VOLANT 2006
Okruhy
1. Tomáš Enge216
2. Jaroslav Janiš170
3. Jiří Janák67
Rallye a maratóny
1. Jan Kopecký228
2. Václav Pech154
3. Martin Prokop85
Vrchy
1. Dan Michl154
2. Otakar Krámský119
3. Vladimír Doubek67
Autokros a rallyekros
1. Petr Bartoš233
2. Roman Častoral155
3. Petr Turek85
Motokáry
1. Patrik Hájek106
2. Petr Klobás82
3. Libor Toman80

Reklama