Hlavní obsah

Smrž bere superbiky jako nový začátek

Jakub Smrž sice obsadil v konečném pořadí loňského mistrovství světa silničních motocyklů v kubatuře do 250 ccm dvanácté místo, do startovní listiny letošního šampionátu se ale z rozhodnutí promotéra překvapivě nevešel. "Mám pocit, že tam hrály roli i jiné než sportovní faktory," říká třiadvacetiletý český jezdec v rozhovoru pro Právo.

Foto: www.kubasmrz.cz

Jakub Smrž

Článek

Proč jste se rozhodl přejít do světového šampionátu superbiků?Promotér mistrovství světa silničních motocyklů mi začátkem ledna oznámil, že přes loňské 12. místo nefiguruji mezi schválenými účastníky třídy dvěstěpadesátek. Mám pocit, že tam hrály roli i jiné než sportovní faktory. Prožil jsem tedy pár týdnů nejistoty, co vlastně pojedu, ale brzy se povedla dohoda s privátním italským týmem Ducati SC Caracchi, který sídlí v Boloni stejně jako továrna. V pondělí jsem podepsal smlouvu a už ve středu začínám testovat ve Valencii.

Jakou máte zkušenost se čtyřtaktní tisícovkou Ducati?Vůbec žádnou, nikdy jsem na ní neseděl a viděl jsem ji zatím jen deset minut v dílně. Budu si muset rychle zvyknout na těžší stroj s daleko větším výkonem, ale i na jiný systém závodů, protože superbiky jezdí dvě bodované jízdy. To by ale snad neměl být problém. Sice mám zažitého něco jiného, ale umím se přizpůsobit a problém by neměl být ani ve fyzičce.

Co si od účinkování v nové disciplíně slibujete?Určitě to neberu jako krok zpět, spíš je to pro mě nový začátek. Zpětně jsem rád, že to takhle dopadlo. Ve dvěstěpadesátkách bych měl malou naději na tovární motorku, superbiky jsou mnohem otevřenější a jedou je letos i hvězdy jako Biaggi, Bayliss, Haga či Corser. Budu se muset rychle učit, času je málo, už 24. února třináctidílný seriál startuje v Kataru.

Dokážete říci, s čím budete v průběhu sezóny spokojen?To nejsem schopen odhadnout. Ve dvěstěpadesátkách jsem představu měl, znal jsem konkurenci i tratě. Tady ne, jasněji budu mít po testech a prvních závodech, kdy asi nemůžu čekat nic závratného. Šéf týmu na mě ale nevyvíjí tlak, říká, abych nebláznil, a já rozhodně udělám vše pro to, aby se moje výsledky během roku zlepšovaly a přibližoval jsem se špičce. Ve třiadvaceti letech mám snad ještě vše před sebou.

Reklama