Hlavní obsah

Peška zradil v Kataru písek v karburátoru

PRAHA

Písek v karburátoru připravil českého motocyklového jezdce Lukáše Peška o šanci bojovat o vítězství v úvodním závodu MS silničních motocyklů v Kataru. Doplatil na jednu z nevýhod moderního okruhu v Dauhá, který byl vybudován v poušti, kde všudypřítomný písek řadě jezdců komplikuje život. I přes tyto problémy ale Pešek vstoupil do šampionátu třídy do 125 ccm výborným třetím místem.

Foto: www.racesport.nl

Lukáš Pešek

Článek

Jedenadvacetiletý závodník z Prahy nebyl s výkonem svého motocyklu derbi moc spokojen v průběhu celé Velké ceny. "Nastavená přitom byla super. Až při kontrole hluku jsme ale zjistili, že se mi dostal písek do karburátoru a ucpal trysky. Vzhledem k těmto problémům je ten výsledek skvělý," řekl Pešek ČTK.

Potíže šestého muže loňského seriálu byly patrné hlavně na dlouhé cílové rovince, kde byli jeho konkurenti o poznání rychlejší. Pešek bojoval hlavně s Italem Raffaelem de Rosou a soustředil se na zisk bronzové pozice, zatímco vedoucí Héctor Faubel ze Španělska a Maďar Gábor Talmacsi ostatním odjeli. De Rosa byl sice na rovince rychlejší, ale v závěru svou výhodu využít nemohl.

"Je sice pravda, že na rovince byl rychlejší, ale já jsem věděl, že bojuji jen s ním. Tak jsem si ho při závodě přečetl, i když jsem jel před ním. V posledních dvou kolech jsem pak zabral tak, abych mu nedovolil, aby se za mnou vyvezl a předjel mě," uvedl Pešek, který před rokem v Kataru upadl v posledním kole v souboji o medailové pozice. Letos něco podobného nehrozilo. "Na to už jsem zapomněl, to bylo loni. Člověk při závodě myslí jen na to jedno...," podotkl.

Vstup do sezony se nejvíce vydařil zástupcům týmu Bancaja Aspar Talmacsimu s Faubelem, kteří zbytek světa porazili o více než sedmnáct vteřin. Peška však jejich nadvláda nepřekvapila, ani neznervóznila. "Potvrdilo se to, co jsem čekal po oficiálních IRTA testech. Kdyby mě De Rosa nebrzdil a neměl jsem problémy s motorkou, věřím, že bych s nimi mohl jet a bojovat," dodal Pešek. Další šanci bude mít za čtrnáct dní ve španělském Jerezu, kde bude MS pokračovat.

Reklama

Související témata: