Hlavní obsah

Pešek chce jet v Jerezu vpředu a útočit na vítězství

Po povedeném vstupu do nové sezóny čeká motocyklistu Lukáše Peška příští týden ve španělském Jerezu obhajoba loňské druhé příčky, která je dosud nejlepším umístěním českého závodníka v seriálu MS. A dvaadvacetiletý závodník po třetím místu z Dauhá neskrývá sebevědomí. „Chci se držet vpředu a pokusit se vyhrát,“ říká odhodlaně Pešek.

Článek

Český jezdec se v Kataru potýkal se ztrátou výkonu, protože se do karburátoru jeho stroje dostal na pouštím okruhu písek, třetí místo v duelu s Italem De Rosou ale uhájil. „Jen se za mnou vyvážel, nechtělo se mu dopředu. Stačilo, abych se koncentroval na poslední dvě kola a nenechal se předjet, což se povedlo,“ vyprávěl Pešek na pátečním setkání s novináři.

Startovní pole kubatury do 125 ccm se po loňské sezóně, kterou pražský rodák uzavřel na konečném 6. místě, mírně obměnilo, úbytek konkurence prý ale cítit není. „Závod v Kataru naznačil, že šampionát by měl mít podobný průběh jako ten loňský. O čelní pozice by mělo bojovat zhruba pět jezdců. Špičku sice opustili Španěl Bautista a Fin Kallio, konkurence se ale nesnížila. Jejich místa zaujali další rychlí závodníci lačnící po úspěchu,“ vysvětlil Pešek.

Jezdit zostra, ale stabilně

Obdivovatel Lorise Capirossiho se chce v boji o vavříny opřít o zkušenosti z minulé sezóny, v níž úspěšně pronikl mezi světovou špičku. „Pro letošek mám jasný plán. Především chci dojíždět závody, protože šampionát se počítá až na konci a body mohou chybět. V mistrovství světa se ale nedá jet čistě na jistotu. Současně se musím snažit jezdit zostra. Pokud se mi podaří tyhle aspekty skloubit, pak mám šanci na úspěch,“ věří.

Pokud se mu podaří uspět, bude to zásluhou loňského stroje. Letošní model totiž jezdec továrního týmu Derbi odmítl. „Nabízeli mi letošní motorku, ale nevzal jsem ji. Stejně jako loni jezdím na starším modelu RSW a jsem maximálně spokojený. Ze tří letošní modelů na startu v Kataru dva nedojely, takže všechny mouchy ještě asi vychytané nebudou,“ pochvaloval si své rozhodnutí.

Za týden čeká jednadvacetiletého závodníka přezdívaného Česílko návrat do Jerezu, kde loni zaznamenal zatím nejvýraznější úspěch své kariéry, když skončil druhý. „Jerez mám rád. Trať je rychlá, zatáčky pomalejší, to je přesně to, co mi vyhovuje,“ zavzpomínal na okruh na jihu Španělska. Do závodu půjde s jasnou strategií. „Chci se držet vepředu a pokusit se vyhrát,“ připomněl vysněnou metu, která mu ale ve sbírce zatím chybí.

Reklama