Hlavní obsah

V poslední zatáčce jsem byl dlouhý, přiznal Pešek

Nepatrná chyba v poslední zatáčce Velké ceny Španělska stála Lukáše Peška první vítězství v mistrovství světa silničních motocyklů. Český závodník v závěru závodu agresivním manévrem předjel Maďara Talmacsiho, vzápětí ale nezvládl výjezd do cílové rovinky a prohrál o 14 tisícin sekundy. „Úplně jedno mi to není, ale říkám si, že to třeba vyjde příště,“ říká dvacetiletý jezdec v rozhovoru pro Právo.

Článek

Jak jste viděl dramatický závěr závodu v Jerezu?

Když se mi povedlo Talmacsiho docvaknout, snažil jsem se několik kol po sobě číst jeho stopu a hledal si vhodné místo k předjetí. To se mi povedlo dobře, vnitřkem jsem šel před něj, ale v poslední zatáčce jsem byl příliš dlouhý a v cílové rovince prohrál na absolutní rychlost.

Neměl jste zkusit předjetí dřív?

Trochu mi odcházely gumy, nechtěl jsem riskovat a raději jsem trpělivě čekal. Můj plán zněl jet maximálně soustředěně a předstihnout Talmacsiho až v okamžiku, kdy už nestihne reagovat. Skoro to vyšlo a těsně před cílem se mi už zdálo, že přes drobnou chybu na výjezdu z poslední zatáčky o vítězství nepřijdu, bohužel to bylo jinak. Maďar mě z větrného pytle porazil.

Na triumf v závodě MS stále čekáte, mrzí vás hodně ta porážka v posledních metrech?

Úplně jedno mi to není, ale říkám si, že to třeba vyjde příště. Motorka jede super, s tím nemám problém, ale ještě mi chybí zkušenosti s tím, jak v té špičce jezdit, a to se právě ve finiši projevilo. Když ale uvážím všechny okolnosti, jsem i ze druhého místa šťastný.

Můžete to vysvětlit?

Celý víkend se tu peru s nemocí, jsem pod antibiotiky a během závodu jsem měl hodně sucho v krku a vůbec nemohl polykat, takže mě to stálo opravdu hodně sil. V Jerezu se mi ale vždy jezdilo dobře, zopakoval jsem si tu umístění na pódiu a pro mne je nyní nejdůležitější, že jsem byl i ve druhém závodě sezóny na stupních vítězů, což dokazuje oprávněnost mých ambicí vejít se v šampionátu do trojky.

Reklama