Hlavní obsah

Smrž přispěl k 7. místu ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans

Jakub Smrž obsadil jako člen motocyklového týmu Acropolis Moto Expert sedmé místo ve slavném vytrvalostním závodu 24 hodin v Le Mans. Společně s Francouzem Christophem Coganem a Němcem Stefanem Nebelem, který měl v nočních hodinách na francouzské trati pád, zaostali za vítěznou posádkou o 27 kol.

Foto: www.kubasmrz.cz

Jakub Smrž

Článek

Prestižní prvenství vybojovali Francouzi William Costes a Guillaume Dietrich s Němcem Maxem Neukirchnerem na suzuki, kteří absolvovali celkem 818 okruhů a dohromady 3419,2 kilometru. Pro Costese je to už třetí triumf od roku 2000.

Smržův tým si oproti výchozímu postavení na startu polepšil o tři pozice. Závod v sedle čtyřtaktního stroje Yamaha rozjížděl český motocyklista, který byl ke startu v 30. ročníku povolán na poslední chvíli.

"Jsem unavený, šťastný a plný pocitů, které se ve mně mísí. Ze všeho nejradši bych se teď pořádně vyspal a ruce strčil do nějaké lázně. Byl to opravdu náročný víkend," uvedl v tiskové zprávě Smrž, který jinak startuje v mistrovství světa superbiků. Dlaně má prý rozedrané do krve. "Uvidím zítra ráno, nebo až se v úterý vzbudím, to mně bude určitě bolet úplně všechno ještě více než teď. Raději na to nemyslím," dodal.

Se startem do závodu, při kterém jezdci běží k motocyklům, byl spokojen. "Pak ale místo normální jízdy přišel na řadu safety car. Závod byl zneutralizován kvůli odklízení trosek motocyklu a čistění trati v šikaně po startu," uvedl. Motocykl předával na osmé příčce. Jeho kolega Cogan kolem půlnoci havaroval, což tým srazilo na 20. místo.

"Mechanici opravili, co bylo potřeba, a během mých dalších dvou střídání jsem dokázal sjet podstatnou část z náskoku posádek před námi. Nad ránem už jsme byli zpět v elitní desítce a sedmá příčka bylo asi maximum. Tým před námi už měl skoro čtyřkolový náskok," řekl Smrž, který zajel nejrychlejší kolo z týmu.

Motocyklová 24 hodin Le Mans
1. Costes, Dietrich (oba Fr.), Neukirchner (Něm./Suzuki) 818 kol, 2. Philippe, Da Costa, Lagrive (Fr./Suzuki) -1:19,938, 3. Plater, Smart (oba Brit.), Mazuecos (Šp./Kawasaki) -1 kolo, ...7. Smrž (ČR), Cogan (Fr.), Nebel (Brit./Yamaha) -27.

Reklama