Hlavní obsah

Pešek po výhře v Číně doufá, že jeho fanoušci neslavili naposledy

ŠANGHAJ

Motocyklový závodník Lukáš Pešek doufá, že on i jeho fanoušci budou mít po neděli ještě mnohem více důvodů ke slavení. Jednadvacetiletý rodák z Prahy vyhrál na okruhu v Šanghaji poprvé v kariéře závod mistrovství světa a dostal se v kategorii do 125 ccm do čela průběžného hodnocení.

Článek

"Jsem strašně šťastný, protože tohle byl jeden z kroků, které jsem chtěl ve svém životě udělat. Povedlo se mi to a doufám, že v tom budu pokračovat," uvedl pro oficiální stránku šampionátu motogp.com Pešek, jenž se stal druhým českým vítězem Grand Prix po legendě ze 60. let Františku Šťastném.

Za vysněným triumfem přitom Pešek během čínského víkendu nešel bez obtíží. V závěru sobotní kvalifikace upadl a po startu navíc neudržel slibné třetí místo, jež v kvalifikaci vybojoval. "Bylo to těžké, protože navíc tu foukal hodně silný vítr. Ale já jsem se tomu přizpůsobil," řekla jednička týmu Valsir Seedorf Derbi.

V průběhu závodu se Pešek skutečně držel v závětří ve skupině téměř deseti soupeřů a zaútočil až v závěru. "Bylo tam hodně jezdců, všichni chtěli vyhrát a někteří do toho šli hodně ostře, tak jsem si dával trošku bacha. Ale ve finále jsem se toho nebál a zkusil jsem to," popsal závěrečné okamžiky závodu.

Pešek se rozhodl nenechat klíčový útok až úplně na poslední chvíli a zaútočil v první zatáčce předposledního kola. Tehdy se dostal podruhé v závodě do čela a svou příležitost už nepustil. "V průběhu závodu jsem si případným vítězstvím nebyl až tak úplně jistý, ale po půlce, když jsem viděl, že tempo je pořád pomalejší a pomalejší, tak jsem si řekl, že by to mohlo jít. V posledních dvou třech kolech jsem to zkusil a vyšlo to," uvedl jezdec, jenž se životního úspěchu dočkal v 62. Velké ceně.

Kontrola pozice v cíli

V prvních okamžicích po vítězství jako kdyby ani nemohl uvěřit, čeho dosáhl a raději si svou pozici pořádně překontroloval. "Když jsem přejel cílovou čáru, tak jsem se ještě otočil, jestli fakt nikdo není vedle mě. Nikdo tam nebyl, tak jsem měl hroznou radost a řekl jsem si: 'Je to doma!'" popsal své bezprostřední pocity.

Díky šanghajskému úspěchu se Pešek dostal do čela MS a v roli lídra se poprvé v kariéře představí za dva týdny v Le Mans. "Zkusíme vyhrát zase. Už vím, že vítězit dokážu a budu se o to snažit jak v Le Mans, tak na ostatních tratích. Snad to dnes nebylo naposled," dodal Pešek, jenž se dnešním triumfem zařadil mezi nejúspěšnější postavy historie českého motoristického sportu.

Reklama

Související témata: