Hlavní obsah

Motocyklista Pešek se těšil na večeři s otcem a bratrem

Radek MalinaPrávo

Naprosté opojení zažíval Lukáš Pešek bezprostředně po dojezdu nedělní GP Číny, kde slavil první vítězství v mistrovství světa. „Je to fantazie,“ culil se. Vesele křepčil před kamerou s českou vlajkou. Pak si zástavu uvázal na krk a vyskočil na nejvyšší stupínek. Po jedenačtyřiceti letech byla nejvýše při vyhlašování v MS motocyklů česká vlajka.

Článek

V úvodu hymny mával rukama jako dirigent, v návalu radosti si pořádně nevšiml, že organizátoři nenechali skladbu dohrát do konce. Nachystaným šampaňským zkropil bosse týmu, jehož spolumajitelem je fotbalista AC Milán Clarence Seedorf. Pak sám vyschlé hrdlo ochladil řádným douškem. Definitivně spláchl čínské vítězství.

„V začátku závodu se to na špici hodně mlelo. Raději jsem počkal, abych se nepřipletl do nějaké strkanice a nelehnul jsem. Věděl jsem, že v kterých pasážích mám nad soupeři navrch. Moje Derbi byla optimálně nastavená,“ vykládal závodník, jehož vzorem je Ital Capirosi.

V dosavadním průběhu sezóny byl třetí v Kataru, druhý ve Španělsku a šestý v Turecku. „Tam mi nefungovala dobře převodovka, tentokrát vše klapalo. A neudělal jsem žádnou chybu,“ vykládal Pešek. Doma u televize si mezi tím vychutnávali triumf závodníkův otec Karel a o sedm let mladší bratr Karel, začínající motocyklový závodník. „Poté, co Lukáš absolvoval všechny povinnosti, tak jsme si telefonovali. Už když nasadil dvě kola před koncem k trháku, tak jsem věřil, že vyhraje,“ vykládal šťastný otec.

A jeho syn? „Mně se promítla celá kariéra. Všechna ta léta, která jsme museli absolvovat, než jsme se dočkali triumfu,“ vykládal borec, který v MS debutoval v roce 2002 a na stupně vítězů vystoupil poprvé v minulé sezóně ve Španělsku. „Věřte, že v depu není závodník, který by nechtěl být nejlepší,“ připomněl obrovskou konkurenci Pešek senior.

Právě na shledání se svými nejbližšími se borec přezdívaný Česílko podle známého večerníčku, jezdící se sedlem vyzdobeným číslem 39 coby připomínkou svého zesnulého předchůdce Huleše, těšil ze všeho nejvíce. „Určitě vyrazíme hned v pondělí na večeři,“ plánoval Pešek junior. „Kluk má moc rád českou kuchyni. Svíčková nebo vepřová se zelím, to je jeho. Sice je v plné sezóně, ale po takovém úspěchu si určitě něco dáme,“ plánoval v očekávání pondělního synova návratu Pešek senior, který s kamarády triumf oslavil už v neděli večer.

Reklama

Související témata: