Hlavní obsah

Stoner, motokrosař od protinožců, drtí Rossiho

PRAHA

Měl to být rok návratu Valentina Rossiho na trůn. Jenže fenomenální italský motocyklista je v probíhajícím šampionátu silničních motocyklů královské kubatury MotoGP ve stínu benjamínka Caseyho Stonera. Jednadvacetiletý Australan vyhrál tři ze čtyř závodů letošní sezóny a je senzačním lídrem mistrovství světa.

Článek

„Co cítím, když vidím pořadí šampionátu? Směju se radostí,“ vypráví Casey Stoner, rodák z dvanáctitisícového městečka Kurri Kurri v Novém Jižním Walesu. Ještě před pár týdny by ho ani ve snu nenapadlo, že se bude vyhřívat na čele elitní jezdecké společnosti.

Na kontě měl pouhých sedm vítězství v závodech mistrovství světa. Dvě ve třídě do 125 ccm, pět mezi dvěstěpadesátkami. I tak vstoupil ve dvaceti neohroženě do nejsilnější třídy. Zaujal druhým místem v Turecku. A po roce s Hondou přestoupil k továrnímu týmu Ducati.

„Budu jezdit s Lorisem Capirossim. To je obrovská pocta. Vždyť on je pro mě vzorem od samého začátku kariéry. Moc ho obdivuji, od něho se mohu učit,“ netajil před sezónou obdiv ke svému týmovému parťákovi.

Zatím je však situace odlišná. O dvanáct let mladší Stoner protřelého Itala doslova válcuje. Vyhrál v Kataru, pak byl pátý ve Španělsku, následně triumfoval v Turecku a v Číně. „Fakt, že jsem hned v prvním závodě porazil Rossiho, mi dodal velkou sílu. Když jsem v minulých dvou závodech viděl naši sílu, jsem odhodlán bojovat o titul. Můžeme být ještě rychlejší, ještě lepší,“ rozplývá se Stoner.

Stoner je poučen a odhodlán vyhrávat 

Je dalším z mladíků, kteří se vzbouřili proti vládě zkušených. Tak jako Hamilton ve formuli 1. I Stoner má závodění v krvi. Od šesti do čtrnácti se protloukal motokrosovými závody v Austrálii.

Za tu dobu posbíral 41 oblastních a 70 státních titulů. Do šestnácti však nesměl v Austrálii závodit na silničním motocyklu. Proto vyrazil do Anglie. A první závod ve stopětadvacítkách v mistrovství Anglie vyhrál. První sezónu pak zakončil titulem. Souběžně bojoval v totožném šampionátu ve Španělsku. Svojí dravostí zaujal šéfa týmu Telefonica Movistar. Tím byla jeho cesta ke slávě otevřena.

Bez velké pompy, bez velkých vítězství, bez titulů vstoupil po třech letech do MotoGP. „Proč jsem ještě nepočkal? Protože je to nejprestižnější a nejrychlejší třída. To největší lákadlo pro každého. Kde jinde se můžete měřit s nejlepšími jezdci,“ krčí rameny, když vysvětluje svoji volbu borec, jenž za manželku pojal Slovenku Adrianu. Seznámili se, když ho požádala na Phillip Islandu o autogram...

Soukromí má vyřešené, na nejbližší dva roky i kariéru. Tak dlouho má jistý kontrakt u týmu Ducati, jemuž možná přinese svým uměním titul. „Před rokem jsem příliš padal, dělal mnoho chyb. Jsem poučen a odhodlán vyhrávat,“ naznačuje Stoner, že chce jít ve stopách bývalých australských světových šampiónů Doohana a Gardnera.

Reklama