Hlavní obsah

Matulova smrt zdrtila lidi u oválů

Smrt zabrousila na plochodrážní ovály. Slzy, smutek a zoufalství zbyly po havárii 20letého Michala Matuly z pražské Markéty v polském Krosnu při víkendovém závodě tamní II. ligy.

Článek

Ve třetím ze čtyř kol sedmé jízdy se před v tu chvíli třetího Matulu dostával jeho spolubojovník z týmu Fuksa. Došlo k lehkému kontaktu jezdců, Matula se zřejmě lekl a místo, aby tradičně pod plným plynem položil stroj do klasického smyku do zatáčky, letěl do mantinelu. A skrze něj. Podlehl vnitřním zraněním.

„Natáhlo ho to, jak se říká, jezdec se v tu chvíli nepustí řidítek v pudu sebezáchovy, musel v tu chvíli jet více než stovkou. Ještě ho oživili, ale jen na krátko,“ tlumočí zdrceně jeden z šéfů AK Markéta Petr Ondrašík zprávy z Polska. V šoku je trenér Milan Špinka, který v Krosnu byl stejně jako závodníkův otec. Ten tak jako děda kdysi závodil, jejich potomek je od smrti Jiřího Hurycha ve Francii v roce 1991 prvním českým plošinářem, který zahynul na ovále.

I přes nezdary bojoval 

Do polské soutěže vstoupila Markéta letos poprvé. „U nás je málo závodů, mladíci měli dostat šanci, o výsledky nešlo,“ říká Ondrašík. Matula přišel kdysi z domovské Kopřivnice hledat štěstí do Prahy. Loni si zlomil nohu, ale přes nezdary bojoval. „Nechtěl jsem mu brát motorky, získal by je jinde. A řada mladých si prochází údobím hledání, i já jsem si kdysi rozbil ústa, než jsem se to naučil. Podobnou havárii jsem sám zažil, ale se šťastnějším koncem,“ připomíná Ondrašík, též bývalý závodník.

Ač se tragédie nestala v Praze, má jasno, co podnikne. „Pořídíme stabilní nafukovací vaky na mantinely.“ V Grand prix i v některých dalších závodech v Anglii i Polsku už jsou. Ale ani to nemusí pomoci. Aleše Drymla loni v Anglii zranil motocykl, smrtí končil i kontakt se strojem protivníka pro nejstaršího z plochodrážního rodu Tomíčků. Jeho vnuk asi bude mít v červenci v Praze šanci jet GP. To budou na oválu půjčené vaky od organizátorů GP. „Pak pořídíme své,“ neváhá s dvoumiliónovou investicí Ondrašík.

Reklama