Hlavní obsah

Motocyklový závodník Smrž je rád, jak zvládl přechod k superbikům

BRNO

S až nečekanou lehkostí zvládl čtyřiadvacetiletý český závodník Jakub Smrž přechod z mistrovství světa silničních motocyklů do šampionátu superbiků. Po osmi dílech letošního seriálu MS této kategorie je Smrž zatím na třináctém místě se ziskem 53 bodů.

Článek

Nyní se před ním otevírá možnost si toto postavení vylepšit, neboť další pokračování seriálu se odehraje 22. července na Smržově "domácí půdě" Masarykova okruhu. "Přechod z dvěstěpadesátky nebyl před sezónou až tak těžký. Superbikový stroj mi padl hned do ruky. Jízda na něm je pro mě zábavnější, změna mi vyhovuje. Zvykl jsem si velmi rychle," zhodnotil ve středu Smrž na setkání s novináři v Brně cestu, kterou letos prošel například i známý Ital Max Biaggi.

Smrž se ale domnívá, že je na superbiku obtížnější závodit. "Je o 70 kilogramů těžší a má podstatně větší výkon. Což se mi ale zamlouvá. Jsem docela vysoký a těžký, takže se na superbiku i více vyžiji," dodal jezdec.

Před českými fanoušky cítí odpovědnost 

Klasické mistrovství světa silničních motocyklů se svou dlouhou historií je divácky sledovanější, ovšem i šampionát superbiků je na vzestupu. Dokazuje to i stále kvalitnější a početnější jezdecké pole a větší nabídka atraktivního diváckého programu.

"Vyhovuje mně, že jsem na závodech s tátou a bráchou. Klima závodů superbiků je přitom poklidnější než při mistrovství světa. A také si cením toho, že závodím s jezdci, kteří mají jméno," tvrdí Smrž, jenž by chtěl v závěru sezóny pravidelně dojíždět v nejlepší desítce. Výrazněji si ale vylepšit současné postavení v celkové klasifikaci pro něj bude dost obtížné. Soupeři před ním mají dost značný bodový náskok a navíc většinou jde o tovární jezdce.

I když se Smrž snaží brát nadcházející závod na Masarykově okruhu jako každý jiný, je pro něj brněnský start přece zvláštní. "Před domácím publikem cítím větší odpovědnost. A také věřím, že letos na závod mistrovství světa superbiků v Brně přijde více diváků než loni," poznamenal Smrž. Závod na Masarykově okruhu na superbiku si vyzkouší už tuto neděli v rámci mezinárodního mistrovství České republiky.

Reklama