Hlavní obsah

Smrž chce být pravidelně v elitní desítce

Spokojený s dosavadním průběhem sezóny mistrovství světa superbiků je motocyklista Jakub Smrž. Průběžné třinácté místo českého jezdce těší. „Na to, že jezdím na dva roky staré motorce, mohu být s výkony docela spokojen,“ říká Smrž v rozhovoru pro Právo.

Článek

Loni jste přestoupil z MS silničních motocyklů do šampionátu superbiků. Co říkáte dosavadnímu průběhu sezóny?

Na to, že jezdím na dva roky staré motorce, mohu být s výkony docela spokojen. Přestože jsem ještě neprožil snad ani jeden závodní víkend bez technických problémů na motocyklu, takřka pravidelně jsem získával body. Myslím, že průběžné třinácté místo mohu hodnotit pozitivně.

Ani na chvíli jste tudíž nezalitoval, že jste šampionát silničních motocyklů opustil?

Rozhodně ne. Superbike je motorka, která mi hned padla do ruky jako ulitá. Naprosto mi vyhovuje, závodění si užívám. Moje disciplína je navíc teď v našem mistrovství nejsledovanější, což je dobré zejména po mediální stránce. Když jsem jezdil šampionát silničních motocyklů, byla naše kubatura do 250 ccm dost ve stínu mnohem prestižnější třídy MotoGP. Hlavně na ni bývala upřena pozornost.

Superbiky teď jezdí i řada dalších závodníků, s nimiž jste se setkával při GP silničních motocyklů.

Je to tak. Kromě slavného Itala Biaggiho jsou to třeba i Nieto či Rolfo. Vážím si, že se mohu měřit s tak známými jmény.

Máte mezi nimi i přátele?

S některými z nich jsem docela zadobře. Když se potkáme, rádi si chvíli poklábosíme. O žádném velkém kamarádství ovšem nemůže být řeč. Člověk se během závodních víkendů potřebuje soustředit především sám na sebe.

Druhá část MS superbiků začne po pauze 22. července v Brně. Těšíte se na tento závod?

Samozřejmě. Pro každého Čecha je přece jen závod na Masarykově okruhu hodně specifický. Je skvělé vidět kolem trati české vlajky a fanoušky, kteří přejí úspěch. Věřím, že se jich letos sejde kvůli mně v hledišti víc než loni. Moc rád bych se jim odvděčil solidním umístěním.

Bude pro vás výhodou znalost brněnské tratě?

Možná trochu ano. Na druhé straně toho ale mám na superbiku naježděno na Masarykově okruhu mnohem méně než mnozí zahraniční soupeři.

Co čekáte od zbývajících šesti závodů mistrovství světa?

Chci pravidelně dojíždět do cíle v elitní desítce a alespoň trochu si v průběžném pořadí polepšit. Mezi desítku nejlepších v celkové klasifikaci se už asi letos kvůli značné bodové ztrátě neprobiju, ale aspoň budu mít příští rok co zlepšovat.

Reklama