Hlavní obsah

Brhel už se asi nesveze, radí mladým

PRAHA

Na plochodrážních oválech přestál Bohumil Brhel ledacos. Nelehce se mu mluví o konci kariéry, ale ve svých dvaačtyřiceti rozbitý po těžkých pádech se do úvah o dalším závodění už přece jen nepouští.

Foto: Aleš Suchánek

Ilustrační foto

Článek

„Těžko se ze dne na den říká, že končím, ale se zraněním se to strašně vleče,“ říká dlouholetá hvězda domácí scény. Dál však zůstává u rychlých strojů. Chybět nebude ani při Grand prix v Praze 28. července jako rádce mladých dravců v levotočivých zatáčkách.

Sám na vlastní kůži si ale větší bitvy už neužije. „Chtěl jsem sjet aspoň nějaké volné závody, ale kvůli noze to ještě rok nepůjde,“ ví po čtyřech operacích. Další ho čeká. Na rychlejší pohyb musí zapomenout. „Marně přemýšlím, kterému sportu bych se teď mohl věnovat, ale rád bych si ještě někdy zalyžoval, jinak nic radši neplánuji.“

Obratle si rozlámal předloni v Divišově. Při závodní exkurzi do ruské ligy si v minulé sezóně zdevastoval nohu. „A tím, jak jsem chodil o berlích dohromady asi tři čtvrtě roku, jsem začal zase cítit i záda, zhoršilo se to,“ tvrdí Brhel, držitel památného stříbra, které získalo české družstvo v devětadevadesátém v Pardubicích při MS.

Sólově léta hájil pozici mezi elitou v Grand prix. To v dobách, kdy býval k vidění jako partner televizní moderátorky Šárky Kubelkové. A kdy už také začínal mít i pověst mistrovského ladiče motorů.

Z jeho kouzel teď těží třeba Matěj Kůs. „Má na to být dobrý,“ soudí Brhel o sedmnáctiletém mladíkovi, který dostane v GP v Praze šanci být náhradníkem v sestavě největších hvězd. „Ale pomáhám i dalším domácím jezdcům,“ dodává Brhel v nové roli.

Reklama