Hlavní obsah

Dravci za řídítky lákají na bitvy v Grand Prix

PRAHA

Burácející motory, odvážné manévry hvězd, nezbytné krasotinky kolem nich, nadšení fandové… Je tu opět žhavé léto pro příznivce motocyklových bitev ve všech možných podobách. Pro pořadatele to znamená sháňku po miliónech. Praha, Brno, Loket, to jsou dějiště domácích podniků mistrovství světa v nejbližších týdnech. Plochá dráha, silnice i motokros. Jen v Británii a Itálii je nabídka takto úplná.

Článek

„My si k tomu můžeme přidat i vcelku jedinečný moment: jedeme v hlavním městě,“ připomíná Petr Ondrašík, ředitel pražské plochodrážní Grand Prix, exkluzivní postavení podniku, který se jede 28. července.

Loni pořadatele těšila změna návštěvnického trendu. V tradiční polské záplavě už bylo hodně domácích fandů. „I letos jsme se jim snažili vyjít vstříc slevami, ale i bez nich jsou ceny u nás v seriálu nejnižší,“ láká Ondrašík na GP, jež je v plochodrážním kalendáři nejčastěji – už pojedenácté v krátké, třináctileté historii seriálu.

Letní termín v minulosti zpravidla znamenal vyšší návštěvu. „Nemáme gigantický stadión jako třeba v Cardiffu, počítáme se zhruba deseti tisíci diváků, ale atmosféra bývá jedinečná,“ slibuje si před bitvou Crumpa, Pedersena, ale i domácího Tomíčka a spol. Ondrašík, který uhájil GP ČR v Praze i přes snahu Pardubic o přesun. „Chceme v kalendáři zůstat, ale finanční požadavky promotéra rostou, jsme závislí na sponzorech i na vstupném,“ přiznává Ondrašík, že rozpočet GP notně roste.

Motocyklová MS v ČR
PRAHA:
Plochá dráha, 28. července.
Vstupné: od 580 Kč. Hvězdy: Crump, Pedersen. Český trumf: Tomíček
BRNO:
Silnice, 19. srpna.
Vstupné: od 690 Kč. Hvězdy: Stoner, Rossi, Pedrosa. České trumfy: Pešek, Abrahám.
Superbiky – 22. července.
Vstupné: od 300 Kč. Hvězdy: Biaggi, Corser, Bayliss. Český trumf: Smrž
LOKET:
Motokros, 29. července.
Vstupné: 500 Kč. Hvězdy: Coppins, Pourcel, Cairoli. Český trumf: Michek
Pořadatelé nabízejí slevy v předprodeji. V nabídce jsou i vstupenky pro náročné, včetně VIP lístků řádově za tisíce.

O konkrétních sumách však nemluví stejně jako další pořadatelé, díky nimž si domácího prostředí užijí i další hvězdy domácí motoscény: Lukáš Pešek a také Jakub Smrž. Ten bude u předehry před silničním vrcholem brněnské sezóny. Ta je na programu už tento víkend. V Česku již potřetí. A zájem fanoušků též roste.

„Čekáme větší návštěvu než loni,“ doufá Radek Ječmínek, jeden z hlavních pořadatelů, že dorazí více než dosud rekordních 32 tisíc diváků. Ale i tak to bude jen zlomek toho, co se čeká v srpnu při Moto GP, nejdražší a nejproslulejší motoakci v ČR. „Už jen za to, že se může závod v Brně uskutečnit, musí titulární sponzor zaplatit desítky miliónů korun,“ říká Lenka Nestrojilová, mluvčí automotodromu.

Jenže tohle není zdaleka jediný výdaj. Zajištění okruhu a všech služeb přijde na další obří sumy. „Komisaři, helikoptéry, sanitky, lékaři, velkoplošné obrazovky… Nezdá se to, ale v součtu se dostaneme znovu na desítky miliónů,“ dodává mluvčí.

Reklama

Související témata: