Hlavní obsah

Odvážný mladík Kůs vyrazí do Grand Prix

PRAHA

Byl to pro Matěje Kůse šok, když se ta zvěst k němu dostala. Pojede plochodrážní Grand Prix... Příští sobotu večer v Praze na Markétě bude stát vedle největších hvězd - Crumpa, Pedersena, Hancocka a dalších. „Byl jsem překvapený," přiznává Kůs.

Článek

Když mu pořadatelé divokou kartu přidělili ještě mu nebylo osmnáct. Hranici plnoletosti mezitím 11. července  překročil, přesto pokud z pozice náhradníka zasáhne do závodu, bude suverénně nejmladším aktérem v historii nejprestižnějšího seriálu na oválech.

Jen o pár dnů překročí osmnáct, dosavadnímu rekordmanovi Poláku Hamplovi bylo při prvním startu více než osmnáct a půl. Zařadil se k jezdcům, kteří rozšířili řady pokračovatelů plochodrážního rodu.

„Na plošinu mě přivedl táta," říká plzeňský mladík, který kvůli bitvám na motocyklech přesídlil do Prahy. Už si ho všimli i v Polsku, v zemi plošině zaslíbené si ho v druhé nejvyšší soutěži vybral Lublin. Ale honí i školu, usiluje o řidičák, aby ulehčil tátovi roli šoféra minitýmu.

„Není to lehké," naznačuje, že už zaplul do hrozivého termínového kolotoče závodů. Jen málo času mu zbývá na záliby - squash a kolo či na muziku teenagerů: Ludacris, Asian Dub Foundation a Linkin Park. Máš talent, slyší však ze všech stran. Za odvážné manévry ale také platí. Padá. I proto přišel o vytoužený postup do finále mistrovství světa juniorů.

Nervy nebudou

V lotyšském Daugavpilsu ho měl i proti řadě starších soupeřů na dosah. Místo druhého místa v chtěl v jedné z jízd zvítězit, ale končil na zemi. „A právě tyhle body mi při vyrovnanosti závodu chyběly," říká smutně jezdec, který si vyhlédl za vzory slavné Kaspera a Rickardssona. Těšit se může alespoň z účasti ve finále juniorských týmů.

Bude blizoučko k medaili. Tam si užije adrenalin, zato před vrcholnou bitvou dospělých cítí nebývalou pohodu. Jako náhradník bude čekat na zaváhání soupeřů a přípradné povolání na start společně s dalším rezervistou Josefem Francem, jen Luboš Tomíček může coby divoká karta jet z domácích zástupců celý závod. „Bude to bez nervů, o nic mi nepůjde, jen se svézt," nedělá si Kůs hlavu ze soubuje s hvězdami.

Reklama