Hlavní obsah

Crump jede v Praze se zlomenou čéškou

PRAHA

V nezáviděníhodné roli je Australan Jason Crump, úřadující mistr světa na ploché dráze, kterému se letos tolik nedaří a z předešlých závodů si do pražského pokračování přivezl zlomenou čéšku. Bitva ale může začít, největší plošinářský závod roku na české scéně v Praze na Markétě startuje od 19 hodin. A jde o každý bod. Na místě jsou všechny hvězdy, připraveno je i české trio Luboš Tomíček, Josef Franc a Matěj Kůs.

Článek

„Jedu,“ hlásil pořadatelům Crump přes vážné zranění kolene. Do lékařské péče se svěří až po neděli, čeká ho i operace. Dnes mu ale ještě půjde o každičký, byť sebemenší zisk, který by mu mohl v závěrečných součtech chybět.

V pátek trénoval. Problémy nebyly na pohled příliš patrné. Ještě zjevně nevzdal boj o titul, k němuž má nejblíže Dán Nicki Pedersen, který seriál letos skvěle začal, ale jeho náskok se pomalu ale jistě snižuje. Jedenáct bodů za ním je další Australan Leigh Adams. Crump je šestý, ztrácí 33 bodů. Loni touhle dobou naproti tomu už měl gigantický náskok a mířil k celkovému prvenství.

Čech chce body

I česká jména budou ve hře o body. „Je šance se ukázat,“ pravil před včerejším tréninkem Luboš Tomíček, divoká karta pro pražský závod. Loni překvapil, když se z pozice náhradníka posunul nejednou do boje a nečekaně zabodoval.

Je napjatý? „Prožívám to. Dřív to bylo ještě horší, ale i teď budu celý den hodně nervózní,“ říkal Tomíček, pokračovatel slavného plochodrážního rodu. „Jeď tvrdě, ale opatrně,“ slyšel radu od táty, který mu připravuje motocykly.

Poslední klání ho ale příliš neuspokojila. „V polské lize se mi moc nedařilo, v Anglii se nejelo kvůli dešti,“ poznamenal Tomíček, který kromě přípravy motocyklů v předešlých dnech potrénoval ve Mšeně. „Pět šest bodů, zkrátka co nejvíc,“ reagoval na dotaz co by ho dnes uspokojilo.

Kůs a Franc budou vyhlížet šanci na svezení v roli náhradníků. „Znamená to být pořád v pohotovosti. Když se něco stane, je to pak pěkný fofr,“ dodal Matěj Kůs, který teprve tento měsíc oslavil osmnáctiny a může být nejmladším jezdcem, který zasáhne do boje v historii GP.

Stav před sobotní pražskou GP po 5 z 11 závodů:
1. Pedersen (Dán.) 86, 2. Adams (Austr.) 75, 3. Hancock (USA) 67, 4. Andersen (Dán) 67, 5., Harris (Brit.) 56, 6. Crump (Austr.) 53.

Reklama

Související témata: