Hlavní obsah

Plochodrážní Grand Prix vyhrál na Markétě neporazitelný Pedersen

Už podruhé v sezóně Nicki Pedersen v závodu Grand Prix plošinářů ani jednou neprohrál. V Praze na Markétě dánský fenomén roku jasně kraloval šestému závodu mistrovství světa a zvýšil náskok v čele průběžného pořadí šampionátu. Pedersen podobný kousek předvedl jako jediný letos hned v prvním závodu v Itálii, kde rovněž nenašel přemožitele a získal maximální možný počet 24 bodů.

Článek

Druhý dnes skončil Polák Jaroslaw Hampel, třetí byl Rune Holta z Norska, který však má i polskou licenci a minulý týden získal titul mistra světa v družstvech. Poslední ve finále projel cílem Brit Scott Nicholls. Čech Luboš Tomíček s divokou kartou byl klasifikován se čtyřmi body na čtrnáctém místě.

V semifinále skončily naděje Australanů Leigha Adamse, druhého muže průběžného pořadí šampionátu, a Jasona Crumpa, obhájce titulu mistra světa, který v letech 2002-2004 vyhrál v Praze třikrát za sebou. Crump se přesto posunul v průběžném pořadí na páté místo, na třetí za Adamse se dostal další Dán Hans Andersen.

Od začátku závodu dával Pedersen najevo, kdo je letos pánem světa levých zatáček. Nechyboval ani v jedné ze svých jízd a jako jediný měl po základní části plný počet patnácti bodů. Ostatní jezdci střídali kvalitní jízdy s horšími, o další pozice do semifinálové osmičky se proto strhla nevídaná bitva.

Před poslední dvacátou jízdou už byli postupující jasní, ale od druhé do deváté pozice dělily závodníky od sebe pouze dva body. Druhý po základní části nakonec skončil Holta s jedenácti body, třetí byl s devíti Crump.

Jediný těžký pád měl dnes na Markétě Švéd Andreas Jonsson, který si ve své čtvrté jízdě poranil pravou ruku a byl převezen sanitkou do nemocnice. Protože do stejného závodu čtyř mužů nenastoupil vinou přetrvávajícího zranění i jeho krajan Antonio Lindbäck, svezl se český náhradník Josef Franc. Jonssona v jeho poslední jízdě zastoupil sedmnáctiletý Matěj Kůs.

Crump jel svůj oblíbený pražský závod se zlomenou čéškou, kterou si poranil při polské lize minulý víkend. Zrušil dva starty v týdnu, ale Grand Prix v České republice nevynechal. "Koleno mě sice trochu bolí, ale na závod jsem se moc těšil," prohlásil dvojnásobný mistr světa.

Jeho cílem je udržet se v elitní osmičce zaručující účast v Grand Prix i v příští sezoně. Nemá poškozené žádné vazy a šlachy, ale operaci podstoupí hned v pondělí. "Doktor říkal, že bych měl chodit o berlích. Takže nemám na výběr a budu si muset dát delší pauzu po operaci," dodal. Další závod seriálu mistrovství světa je 11. srpna ve švédské Malille.

Výsledky - finále:
1. Pedersen (Dán.), 2. Hampel (Pol.), 3. Holta (Nor.), 4. Nicholls (Brit.).
Průběžné pořadí (po 6 z 11 závodů):
1. N. Pedersen 110, 2. Adams (Austr.) 83, 3. Andersen (Dán.) 75, 4. Hancock (USA) 73, 5. Crump (Austr.) 64, 6. Harris (Brit.) 61.

Reklama

Související témata: