Hlavní obsah

Kadleček získal letošní první české body

LOKET

Až deštěm provázený nedělní závod v Lokti nad Ohří, který byl jedenáctým dílem motokrosového MS, přinesl letos body i českému jezdci. Michal Kadleček získal na domácí trati celkem tři.

Článek

V první jízdě třídy MX1 skončil dvacátý a ve druhé si ještě o místo polepšil. „Jak stále víc pršelo, byla trať hodně těžká, ale naštěstí mi docela vyšly starty a cítil jsem i podporu diváků, kterých dorazilo přes deset tisíc,“ tvrdil Kadleček. Kvalifikací prošel i jeho krajan Michek, jenže obě jízdy špatně rozjel. Čepelák, jenž má startovat na divokou kartu i příště v Belgii, se těsně nevešel mezi 30 postupujících do závodu.

Suverénem silnější kubatury byl nečekaně Belgičan Kevin Strijbos, jemuž k prvenstvím nahrály i pády vedoucích Ramona či Barragana a skvělou pozici po startech neudržel ani Američan Brown. „Dost to klouzalo, vyplatilo se proto neriskovat a spíš si držet své tempo. V Lokti mi to už stejně sedlo před dvěma lety, v tomto roce jsem tak povedený závod jel jen v Portugalsku,“ říkal vítěz.

Letos poprvé bez jediného bodu skončil lídr šampionátu Coppins z Nového Zélandu. V polovině první jízdy upadl z třetí příčky a měl pak velké potíže s nastartováním motocyklu, takže dojel až 22., druhou jízdu po dalším pádu ani nedokončil. Přesto mu zůstal před závěrečnými čtyřmi podniky v čele poměrně bezpečný náskok.

Aubin zažil životní triumf

Ještě lépe je na tom ale vedoucí muž slabší třídy Ital Cairoli, který dosáhl už šestnácté letošní vítězství v některé z jízd a nemuselo ho ani tak mrzet, že při druhém startu v Lokti podlehl rozdílem čtyř desetin sekundy 19letému Francouzi Nicolasu Aubinovi, jenž zažil životní triumf: „Věřil jsem, že to může přijít, byl jsem dost rychlý a využil chyby soupeře.“

Cairoliho převaha v celkové klasifikaci přesto narostla na 122 bodů, jeho největší soupeře na trati zdržely pády. Francouz Christoph Pourcel, jehož bratr Sebastian je loňským mistrem světa této třídy a včera už proháněl Strijbose v silnější kubatuře, i Jihoafričan Rattray se na stupně vítězů se v Lokti nedostali. Už v kvalifikaci MX2 neuspělo celé kvarteto domácích mladíků Sukup, Smola, Paul, Bittner.

Z výsledkové listiny:
MX1 - I. jízda: 1. Strijbos (Belg., Suzuki), 2. Philippaerts (It., KTM), 3. De Dycker (Belg.), 4. Bill (Švýc., oba Honda), 5. Leok (Est., Kawasaki),...20. Kadleček, Michek (oba ČR, Honda) nedokončil, II. jízda: 1. Strijbos, 2. S. Pourcel (Fr., Kawasaki), 3. Barragan (Šp., KTM), 4. Ramon (Belg., Suzuki), 5. Leok,...19. Kadleček, 22. Michek, stav MS: 1. Coppins (N. Zél., Yamaha) 445, 2. Ramon 368, 3. S. Pourcel 322, 4. Philippaerts 312, 5. Strijbos 300,...45. Kadleček 3.
MX2 - I. jízda: 1. Cairoli (It.), 2. Aubin (Fr., oba Yamaha), 3. Searle (Brit., KTM), 4. Ch. Pourcel (Fr., Kawasaki), 5. Leuret (Fr., Honda), II. jízda: 1. Aubin, 2. Cairoli, 3. Searle, 4. Guarneri (It., Yamaha), 5. Sword (Brit., Kawasaki), stav MS: 1. Cairoli 533, 2. Ch. Pourcel 411, 3. Rattray (JAR, KTM) 371, 4. Searle 351, 5. Leuret 320. Šampionát pokračuje už 5. srpna v belgickém Namuru.

Reklama