Hlavní obsah

Pešek se před brněnskou GP zatím jen léčí

Nejlepší český jezdec Lukáš Pešek prožil chmurnou polovinu měsíčního volna před Velkou cenou České republiky silničních motocyklů. Čtvrtý muž průběžného pořadí ve třídě do 125 ccm se více než dva týdny léčil, místo aby se připravoval na brněnský závod, který se v rámci mistrovství světa pojede na Masarykově okruhu 19. srpna.

Článek

Už při posledním závodě před Brnem v polovině července na německém Sachsenringu Peška trápila zablokovaná záda. "Celý týden jsem si je léčil v lázních. Po návratu jsem pro změnu dostal angínu, ležel jsem v posteli a bral antibiotika. Teď se dostávám pomalu z oslabení, které mi nemoc způsobila," uvedl na středeční tiskové konferenci Pešek. Přiznal ale, že s blížícím se závodem už má pomalu klapky na očích a příliš nevnímá své okolí. Jeho myšlenky se ubírají výhradně k Brnu.

Na domácí trati by chtěl Pešek konečně uspět, neboť pouze jednou se mu zatím podařilo na Masarykově okruhu závod dokončit. Před rokem dlouho vedl, v posledním kole ale spadl a bylo po nadějích. Jednadvacetiletý jezdec už ale podle svých slov vyzrál a přiznává, že pozměnil taktiku z divokého mládí.

Cílem bude dojet

"Mým cílem tentokrát bude dojet závod. Stále mám na dosah třetí místo, proto musím jet takticky. Lepší je dojet čtvrtý nebo pátý než jet první a spadnout," prohlásil Pešek, jenž i letos spoléhá na pomoc motoristických fanoušků. V sobotu má dokonce se svým fanklubem v Brně sraz. "Pamatuji si moc dobře na loňský rok, kdy byli podél trati diváci v tričkách mých barev. Lidé mě ženou dopředu. Někoho podobný tlak stresuje, mně ale pomáhá," uvedl Pešek.

Na Masarykově okruhu ale na motocyklu naposledy seděl v loňském závodě. Jeho stáj Derbi testování v Brně odvolala kvůli nedostatku náhradních dílů. Proto Pešek musí spoléhat jen na své předcházející zkušenosti. Na okruhu se proháněl jen při Jarní ceně automobilů v závodě BMW 1 Challenge.

Bude pomáhat i bratrovi

"Jízda v autě a na motocyklu je něco zcela jiného. Auto pro mě znamená odreagování, je to spíše hobby pro volný čas," řekl Pešek. Upozornil, že sám bude mít nejspíš hodně starostí s naladěním motocyklu, ale bude se také snažit pomoci najít správnou stopu svému mladšímu bratru Karlovi, se kterým se vůbec poprvé utká jako soupeř. "Zbytek už bude ale záležet jen na něm. Věřím však, že se prosadí a kvalifikuje se do závodu," přál si Pešek.

Reklama

Související témata: