Hlavní obsah

Pešek mohl hrát fotbal za Spartu, ale přednost dostaly motorky

PRAHA

Český motocyklový závodník Lukáš Pešek bude o víkendu hlavní hvězdou Velké ceny České republiky v Brně a i díky němu zavítá na Masarykův okruh rekordní počet zhruba 200 000 diváků. Přitom mohlo být vše jinak. Pešek se v dětství věnoval fotbalu a o jeho služby se zajímaly Sparta i Slavia.

Článek

Jedna z hlavních hvězd mistrovství světa třídy do 125 ccm však vábení fotbalového míče odolala a plně se začala soustředit na motorky.

"Ani v nejmenším toho nelituji. Jsem rád. Myslím si, že už jsem toho dokázal celkem dost, a kdybych se tenkrát rozhodl jen pro fotbal, byla by to škoda," řekl jedenadvacetiletý Pešek ČTK. Jeho slova dokazují i výsledky. Letos v Číně se poprvé v kariéře radoval z vítězství v závodě MS a chvilku vedl i celý šampionát. Momentálně je čtvrtý a zůstává ve hře o vytoužené konečné umístění mezi prvními třemi.

Možná by se mu ale stejně dařilo i ve fotbale, jemuž se věnoval od šesti do čtrnácti let. "Hrál jsem na Hájích, odkud pocházím. V té době, kdy jsem tam byl, tak jsme hráli žákovskou ligu. Nějak jsme se tam omylem dostali," vzpomínal pražský rodák s úsměvem. Mezi republikovou elitu se Háje dostaly díky výkonům jeho starších klubových spoluhráčů, kteří vybojovali postup. "My jsme sice hned sestoupili, ale já jsem se tam docela ukázal, protože se o mě zajímala Sparta i Slavia. Docela mě to bavilo," přiznal Pešek.

Pešek fandí Slavii 

Z velkých pražských rivalů je mu sympatičtější Slavia, ale kdyby se tehdy rozhodoval mezi dvěma nabídkami, kývl by Spartě. "Sám jsem slávista, ale budoucnost to má asi ve Spartě," uvedl Pešek, který se potkával na trávníku například s Petrem Mikolandou, jenž má za sebou i působení ve West Hamu United. "Většinou ale ti kluci jsou někde ve druhé lize," řekl.

Pešek se rozhodnutím věnovat se motorkám možná připravil i o šanci stát se milionářem, neboť platy špičkových fotbalistů jsou mnohem vyšší než výdělky elitních jezdců na jednostopých strojích. "Sport nedělám pro peníze a nikdy jsem ho nedělal. Ani jsem nevěděl, že na motorkách se dá brát nějaká výplata. Dělal jsem to proto, že mě to bavilo a táta mě k tomu vedl," uvedl člen továrního týmu Derbi.

Jedním z hlavních důvodů, proč se rozhodl pro motocykly, je i fakt, že je individualista. "Je to sport jednotlivců, a když jsem si to zkazil, tak jsem si za to mohl sám. V týmovém sportu jsem začínal být trochu nervní, a když to zkazil někdo jiný, tak jsem to hned řekl," uvedl Pešek, jemuž "navíc motorky šly". "A když to člověku jde lépe, tak jde za tím. Já jsem na motorkách navíc vyhrál vše, takže se vidělo, že bych se na nich mohl někam dostat," uvedl Pešek.

K fotbalu se nejlepší český motocyklový jezdec současnosti už moc nedostane. Občas na něj ale zajde. Díky tomu, že spolumajitelem jeho stáje se stal slavný nizozemský fotbalista Clarence Seedorf z AC Milán.

Reklama