Hlavní obsah

Motocyklový závodník Abraham se chce na domácí trati blýsknout

BRNO

Blýsknout se dobrým výsledkem chce v nedělním závodě mistrovství světa silničních motocyklů na domácí trati v Brně sedmnáctiletý Karel Abraham. Po dvou sezónách strávených ve třídě do 125 ccm startuje Abraham letos poprvé ve třídě do 250 ccm a zatím je v průběžné klasifikaci na 19. místě, když si na své konto připsal 14 bodů.

Foto: Cardion AB Motoracing

Karel Abraham se v neděli představí před domácími diváky

Článek

Nejlepší výsledek dosáhl v britském Donningtonu, kde dojel na desátém místě. Naopak poslední závod před prázdninovou přestávkou Abrahamovi na okruhu v německém Sachsenringu nevyšel, po pádu závod nedokončil.

První sezónu v seriálu mistrovství světa ve třídě do 250 ccm považuje Abraham hlavně za seznamovací. "Zatím moje výsledky nejsou špatné. I když na první pohled možná není vidět nějaké výrazné zlepšení," řekl ČTK Abraham. "Když jsem například na začátku sezóny zajel v kvalifikaci patnácté místo, tak se mi podařilo tento výsledek dosáhnout v závěsu za nějakým rychlým jezdcem. Nyní už jsem schopen být patnáctý po samostatné jízdě. Už se nefixuji na lepší soupeře. Naopak. Když někoho dojedu, tak jdu hned dopředu a na nikoho nečekám. Jsem schopen si lepší výsledek zajet sám," dodal Abraham.

Moc se těším na domácí diváky

Domácí okruh v Brně zatím Abrahamovi příliš neseděl, neboť v posledních dvou letech ani jednou závod po pádech nedokončil. O to více jej motivuje prolomit letos smolnou sérii. Přiznává, že se těší hlavně na velkou diváckou účast. Domácí trať však podle něj velkou výhodou není.

"Když například startujeme v Nizozemsku, tak domácí jezdci mají možná trochu více najetou trať. Ale výrazně vpředu nejsou. Brněnskou trať sice znám velmi dobře, ale například Španěl Lorenzo ze svých startů ve třídě do 125 ccm a do 250 ccm zná Masarykův okruh možná ještě lépe. Přesto se budu snažit dosáhnout co nejlepší výsledek," tvrdí Abraham.

Dopřál jsem si cestování a odpočinek

Více než měsíční přestávku od posledního závodu na Sachsenringu strávil sedmnáctiletý student brněnského gymnasia cestováním, tréninkem, odpočinkem. Po závodě v Německu se letěl podívat na závod MotoGP na americký okruh Laguna Seca.

Ve volnu se Abraham i trochu věnoval škole. V období závodní sezóny má individuální studijní plán, studuje ale společně se svými spolužáky a gymnázium nechce zbytečně prodlužovat. "Je mnohem lepší mít stálé kamarády, kteří mi v případě mých absencí pomohou s učením," dodal Abraham.

Reklama

Související témata: