Hlavní obsah

Do Brna míří k mistrovství světa elita motocyklových jezdců

Kolotoč letošního seriálu mistrovství světa silničních motocyklů se po více než měsíční přestávce roztočí o tomto víkendu na Masarykově okruhu v Brně, kde bude pro české příznivce největším lákadlem start zatím čtvrtého jezdce průběžné klasifikace ve třídě do 125 ccm Lukáše Peška. Při účasti kompletního startovního pole ve třídě Moto GP očekávají pořadatelé letos rekordní návštěvu.

Článek

"Museli jsme dokonce do předprodeje dotisknout vstupenky, což se nám ještě nikdy nestalo," uvedla ředitelka Masarykova okruhu Ivana Ulmanová, která je přesvědčena, že loňský rekord 160 000 diváků v průběhu tří dnů určitě padne. Současná kapacita tribun Masarykova okruhu je zhruba 250 000 návštěvníků.

Ve třídě MotoGP budou mít v Brně po objemovém omezení premiéru stroje s obsahem do 800 ccm. Kořením bude hlavně souboj vedoucího jezdce seriálu Australana Caseye Stonera s miláčkem brněnského publika Italem Valentinem Rossim. Mezi oběma jezdci je rozdíl 44 bodů. Rossi v předposledním závodě seriálu na německém Sachsenringu nedojel do cíle a na americkém okruhu Laguna Seca skončil až čtvrtý za vítězným Stonerem, jenž letos vyhrál už šest závodů. Stoner jezdí v absolutní pohodě a zřejmě si už nenechá ujít titul mistra světa.

Rossi je ještě pokusí o zvrat 

Rossi by se chtěl pokusit v Brně ještě o zvrat, zdejší trať mu vyhovuje. Od roku 2001 vyhrává v Brně Rossi vždy v letech, která končí na lichou číslici. Navíc by chtěl napravit loňský výpadek, kdy získal prvenství jeho krajan Loris Capirossi. Jen 22 bodů za Rossim je ale na třetím místě Španěl Daniel Pedrosa, jenž má brněnskou trať rovněž dokonale zažitou. Na Masarykově okruhu vyhrál už ve třídě do 125 ccm i 250 ccm a rád by zkompletoval svou brněnskou sbírku úspěchů i o prvenství ve třídě Moto GP. Pedrosovi stouplo sebevědomí hlavně po vítězství na německém Sachsenringu.

Ozdobou startovního pole v MotoGP budou také Australan Chris Vermeulen a Ital Marco Melandri, kteří se probojovali na stupně vítězů v Laguně Seca. Oba již uzavřeli kontrakty na příští sezónu. Vermeulen zůstává u Suzuki a Melandri přestupuje od Hondy k Ducati. Melandri prokázal v zámoří vůli bojovníka, neboť startoval se zlomeným kotníkem. V Brně se po doléčení zlomené stehenní kosti vrátí do seriálu mistrovství světa Melandriho týmový kolega Španěl Toni Elias. Napravit nezdar v posledním závodě bude chtít v Brně Američan John Hopkins, jenž je na šestém místě průběžné klasifikace. V Laguně Seca měl ale hned v úvodním kole kolizi s loňským mistrem světa Nicky Haydenem a oba závod nedokončili. V Brně bude chybět Němec Alex Hofmann, jenž se zotavuje po zranění, které utrpěl v tréninku po pádu na Sachsenringu. Zlomil si ruku, kterou mu lékaři zpevnili kovovou destičkou s patnácti šrouby.

Tahákem bude start sourozenců Peškových

Ve třídě do 250 ccm je v čele průběžné klasifikace Španěl Jorge Lorenzo, jenž už podepsal kontrakt pro příští sezonu ve třídě MotoGP. Rád by ale do této objemové kubatury vstoupil s titulem mistra světa. Zatím má Lorenzo náskok 20 bodů před Alexem de Angelisem ze San Marina. Na divokou kartu pojede v jednom týmu s Lorenzem v Brně Alex Debon, jenž již podepsal s Aprilií smlouvu na celou příští sezónu. Ve třídě do 250 ccm se představí na startu i stálý český jezdec seriálu Karel Abraham, který je zatím v průběžném pořadí seriálu na 19. místě. Na divokou kartu bude v Brně startovat i další český jezdec Jiří Mayer.

Tahákem třídy do 125 ccm bude start obou bratrů Peškových. Vedle stálého účastníka mistrovství světa Lukáše Peška totiž dostal společně s Michalem Práškem a Karlem Májkem divokou kartu teprve patnáctiletý Karel Pešek. Souboj o titul je v nejslabší objemové kubatuře velmi vyrovnaný. Vedoucí jezdec průběžné klasifikace Maďar Talmacsi má náskok pouhých dvou bodů před Španělem Hectorem Faubelem.

Reklama

Související témata: