Hlavní obsah

Pešek: Mým přáním je stát hlavně v první řadě roštu

Největší česká naděje pro nedělní domácí Velkou cenu silničních motocyklů Lukáš Pešek si v pátečním prvním dílu kvalifikace zajistil průběžné první místo na roštu. Svůj výsledek před druhou částí příliš nepřeceňuje, očekává, že se v sobotu pojede až o půl vteřiny rychleji. V kubatuře do 125 ccm se snaží do hlavního závodu probojovat i jeho mladší bratr Karel, s kterým si někteří komentátoři Lukáše na trati spletli. "Doufám, že to Kája zvládne," řekl slavnější z bratrské dvojice.

Článek

Co pro vás znamená prvenství v páteční kvalifikaci?

Úvodní krok k úspěšnému výsledku v Brně mi vyšel perfektně, jsem ohromně spokojený. Mým přáním je stát hlavně mezi čtyřmi nejlepšími v první řadě startovní roštu. Jde především o to, abych při startu neměl nikoho před sebou. Pole position ocení třeba tým, ale znamená vlastně jen metr náskoku a ze dvou loňských zkušeností vím, že je to docela stresující závazek.

Vnímal jste povzbuzování diváků u trati?

Rozhodně, každý pohled na vlajku či lidi v tričkách s mým číslem 52 mě žene dopředu a doufám, že v sobotu jich bude ještě víc. Už nyní nešlo červené hloučky na tribunách přehlédnout a snad je můj výkon tou nejlepší pozvánkou, aby diváci jeli na víkend do Brna.

Jak jste spokojen s fungováním motocyklu?

Zdá se, že jsme vybrali výborné nastavení motorky a nemuseli na ní během moc věcí dělat. Žádné resty v tomto směru nemáme.

Dokážete na vašem nejrychlejším čase ještě najít rezervy?

Určitě, tak dvě desetiny bych tam našel hned. Věřím, že tu dokážu zajet čas pod dvě minuty a osm vteřin, ale zrychlení možná až o půl vteřiny se dá očekávat od všech ze špičky, pokud se pojede na suchu.

Váš bratr by ale při sobotní honbě za limitem zřejmě přivítal, když by nejrychlejší čas zůstal...

Když slíbí i ostatní, že nezrychlí, tak já to rád dodržím. Jinak si to ale Kája musí zajet sám a já doufám, že to zvládne.

Oba jste měli na zádech kombinézy jen jméno Pešek, nepletli si vás diváci?

Kája jede v kombinéze po mně, proto ta podobnost. Diváci to snad rozeznali podle čísel i zabarvení motorek, ale docela jsem koukal, když za mnou přišli lidi z nějaké televize a divili se, že jsem i přes ten pád zajel pole position. Já přitom viděl z trati, že se na zemi ocitl Kája.

Vás nestraší, že jste v Brně závod stopětadvacítek při MS ještě nikdy nedojel?

Co bylo v minulosti, k tomu se nevracím, ale platí, že tady letos nechci zbytečně přijít o body. Zůstávám maximálně soustředěný, jak padne desátá večer, tak spím a budíček budu mít o víkendu v půl sedmé, ale rád bych už měl ten víkend za sebou.

Reklama

Související témata: