Hlavní obsah

Podle Peška byla příčinou pádu příliš tvrdá pneumatika

Příčinou smyku a následného pádu motocyklového závodníka Lukáše Peška v sobotní kvalifikaci na Velkou cenu České republiky byla zřejmě příliš tvrdá zadní pneumatika. Český favorit obsadil páté místo a vyrazí do nedělního závodu na Masarykově okruhu ze druhé řady.

Článek

Peškovi šestnáct minut před koncem kvalifikace ustřelilo v zatáčce kolo a hrůzostrašně vyhlížejícím saltem se řítil na vozovku. "Sám nevím, co se stalo. Ulítla mi zadní část motocyklu a šel jsem k zemi. Připadalo mi, že zadní pneumatika byla tvrdší, než měla být," popsal ze svého pohledu Pešek nepříjemný pád, který se mu zdál dost divný. Poranil si při něm ale pouze lehce prst na ruce, což neohrozilo jeho nedělní start.

Po pádu ještě stihl rychle dojet na skútru do depa a přesedlat po pouhých osmi minutách na náhradní motocykl. Jeho první stroj byl totiž značně poškozen. I když jsou oba stroje po materiální stránce stejné, na náhradním se už Peškovi nepodařilo atakovat Talmacsiho a musel se spokojit s pátým místem.

"Rozdíl mezi oběma motocykly byl patrný. Na druhém nebyly doladěné trysky, směs byla dost bohatá a motocykl tak rychle nejel," zdůvodnil Pešek propad na páté místo a vylepšení pátečního nejlepšího času o pouhou tisícinu sekundy.

Na domácí trati bude startovat až z druhé řady. Propad ale nebere vůbec dramaticky. "Jedná se o jeden až dva metry. To v závodě nic neznamená," tvrdí Pešek, jenž ale zatím neví, který stroj osedlá v nedělním závodě.

Otec Lukášovi nefandil kvůli Karlovi

"Rám i podvozek je u obou motocyklů stejný. Pokud se doladí druhý motor lepší tryskou, tak mi bude jedno, na kterém stroji pojedu," uvedl Pešek, jehož překvapil skvělým časem vedoucí jezdec seriálu Maďar Gábor Talmacsi.

"Za jeho rekordní čas by se nemuseli stydět ani jezdci ve třídě do 250 ccm. Nyní ale budou všichni jezdci na jeho rychlost připraveni a budou se ho hned po startu držet. Počítám s tím, že se bude pokoušet odjet, neboť je hodně rychlý," nastínil český jezdec očekávanou taktiku.

Do závodu se kvalifikoval také Lukášův patnáctiletý bratr Karel, jenž si na Masarykově okruhu utvořil osobní rekord, i když až v závěru. Otec obou jezdců Karel Pešek senior si proto prožil pěkné drama. "Poprvé jsem nepřál Lukášovi, aby překonal v kvalifikaci Talmacsiho, neboť by tím Karla, který si teprve zvyká na motocykl zcela jiné značky, vyřadil," dodal otec motocyklových jezdců.

Na Lukáše Peška čekal po sobotní kvalifikaci místo odpočinku ještě náročný program, který zakončila autogramiáda pro příznivce. K podpisové akci nepřistupoval jako k nepříjemné povinnosti. "Považuji to za slušnost. Neboť tito lidé přijeli na závody do Brna kvůli mně. Tak se jim za jejich snahu musím nějak odvděčit," vysvětlil Pešek.

Reklama

Související témata: