Hlavní obsah

Mistrovství ČR plošinářů vyhrál sedmnáctiletý Slovák Vaculík

Slovenský jezdec Martin Vaculík vyhrál ve Slaném finálový závod mistrovství České republiky jednotlivců na ploché dráze. Teprve sedmnáctiletý plošinář se tak stal prvním zahraničním závodníkem, jemuž se to podařilo; navíc je i nejmladším vítězem šampionátu, který se jezdí už od roku 1949.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Bratři Drymlové Lukáš (vlevo) a Aleš

Článek

Vaculík, který za Slaný jezdí v extralize, prohrál v základní části pátečního závodu pouze rozjížďku s předloňským mistrem republiky Lukášem Drymlem a nasbíral 14 bodů, nejvíce ze všech jezdců. Ve finále pak Dryml při útoku na vedoucího Josefa France upadl, a třebaže si stěžoval na soupeřovy manévry, byl vyloučen.

"Franc přede mnou kličkoval jako zajíc, málem jsem se o něho rozbil. Chtěl jsem ho zkusit objet, ale uklouzlo mi to a byl konec," zlobil se Dryml. V opakované jízdě už Vaculík nezaváhal, nejlépe odstartoval a vedoucí pozici udržel až do cíle. "Měl jsem skvěle připravený motor," prohlásil šťastný vítěz.

Franc je už potřetí za sebou vicemistrem. "Potřetí druhý, to není na radost. Stejně jako loni jsem vedl, ale tentokrát byla jízda zastavena a opakovaný start se mi nepovedl," řekl spolupracovníkovi ČTK. Obhájce titulu Adrian Rymel skončil třetí.

Jednodenní finále domácího šampionátu se jelo naposledy

Zdeňku Simotovi sebrala finále diskvalifikace za překročení dvouminutového limitu, Aleši Drymlovi zase zadřený motor. Neúspěchem skončil závod pro Luboše Tomíčka, v současnosti nejlepší jezdec pražského Olympu získal pouhé dva body a skončil hluboko v poli poražených.

Jednodenní finále domácího šampionátu se jelo naposledy. V příštím roce určí plochodrážního mistra republiky seriál závodů, do kterého se ze Slaného kvalifikovalo osm jezdců. Další osmička pak vzejde z jarních kvalifikačních bojů.

Výsledky:
1. Vaculík (Slaný), 2. Franc, 3. Rymel (oba Olymp Praha), 4. L. Dryml (Pardubice), 5. Simota (Plzeň), 6. A. Dryml (Pardubice), 7. Šitera (Plzeň), 8. Ondrašík (Olymp).

Reklama

Související témata: