Hlavní obsah

Zlatá přilba se pere o hvězdy s polskou ligou

PRAHA

Zlatá přilba bude mít v neděli 7. října nového držitele. Trofej, kterou si odváží vítěz proslulého pardubického plochodrážního závodu, nikdo z předpokládaných letošních aktérů ještě nezískal. Možná po více než 10 letech od triumfu Tomáše Topinky přichází v 59. ročníku čas pro české vítězství.

Článek

„Chce to změnu, nového vítěze, i náš Lukáš Dryml má po čerstvém postupu do Grand prix dobře našlápnuto,“ říká Evžen Erban, manažer pardubického závodu, který se po několika přesunech kvůli závěru seriálu GP v Německu uskuteční v den, kdy se v Polsku jedou vrcholné podniky tamní ligové soutěže, jež je celoročním vítaným zdrojem příjmů pro jezdce.

Je to řež dávno předtím, než ve Svítkově zaburácejí motory. Hlavně mezi pardubickými pořadateli a manažery polských klubů. Více šancí vybírat hvězdy mají organizátoři Tomíčkova memoriálu, který v pondělí 8. 10. v Praze naváže na víkendové bitvy na východě Čech.

Spousta hvězd

Jména loňského mistra světa Crumpa či letošního, již jistého šampióna Pedersena, ale i pardubických vítězů Adamse a Nichollse ve startovní listině Zlaté přilby fandové nenajdou, ale dostane se na jiné jezdce, rovněž úspěšné v GP. Zástup hvězd při defilé na úvod Zlaté přilby bude nemalý. „Od dob Sigalose nevyhrál Američan, teď by tedy mohl uspět Hancock. Bude tu Švéd Jonsson, vítěz britské Grand prix Harris, přilbu hodně chce i Dán Andersen,“ vypočítává veličiny ze startovní listiny Erban.

Stvrdit parádní výkony z GP může Nor s polským občanstvím Holta, ze stále více zářících ruských nadějí dorazí Gizatulin. „A volno by mohl mít i Polák Gollob, z jeho krajanů ještě trofej nikdo nezískal a on sám chytil druhou mízu,“ podotýká Erban před kláním, které měnilo termín. „Původně se mělo jet druhou říjnovou neděli, která ale tradičně patří dostihové Velké pardubické,“ pokračuje Erban a zpevňuje obranu proti polské lize na příští jubilejní ročník.

„Přibereme finále juniorského mistrovství světa, ligy budou muset mít v tu dobu pauzu,“ říká. Šedesátý ročník chtějí Pardubičtí ozdobit i setkáním hvězd historie. „A možná se staneme i součástí seriálu s dalšími volnými závody v Anglii, Polsku a Itálii,“ dodává Erban.

Co přinese závěr sezóny plošinářů:
V Česku:
6. a 7. 10.Zlatá přílba v Pardubicích.
8. 10.Tomíčkův memoriál v Praze.
Kromě těchto vrcholů se jede volný závod ve Mšeně 29. 9., ve Slaném 3. 10. vrcholí extraliga, pražská Markéta zakončí 2. 10. doma účinkování v mezinárodní lize s Miskolcem, v Praze se 11. 10. jede i mistrovství ČR juniorů do 19 let.
Ve světě:
13. 10.: závěr GP na fotbalovém stadiónu v Gelsenkirchenu, o titulu Dána Pedersena je jasno, ale jde o nejvíce dotovaný závod v historii plošiny, ve hře je 100 000 dolarů.

Reklama