Hlavní obsah

Tomíčkův memoriál vyhrál Polák Walasek, Šitera třetí

Polák Grzegorz Walasek nečekaně vyhrál 39. ročník plochodrážního Memoriálu Luboše Tomíčka. Na druhém místě v Praze na Markétě skončil Maďar Matej Ferjan, vítěz závodu z roku 2004. Třetí pozici obsadil český jezdec Filip Šitera, který ve finálové jízdě pěti mužů získal skalp čtvrtého Hanse Andersena z Dánska.

Článek

Polák vyhrál Memoriál Luboše Tomíčka naposledy v roce 1998, kdy zvítězil Tomasz Gollob. Walasek, letošní mistr světa v družstvech, byl navíc do startovní listiny povolán dodatečně na poslední chvíli. "Přijel jsem s určitým očekáváním, že bych mohl jezdit dobře, ale ne vždy se podaří to, co chcete. Byl to ale dnes dobrý závod a z mé strany velmi dobrý výkon," řekl novinářům vítěz.

Pátý ve finále dojel další český zástupce Adrian Rymel. Naopak nedařilo se loňskému vítězi Josefu Francovi, který pokazil hned první dvě své jízdy a přišel o možnost bojovat o postup do finále. Luboš Tomíček, vnuk muže, na jeho počest se závod jezdí, také mezi finalisty neprošel.

Devatenáctiletý talent Šitera v letošní sezóně prožívá nejlepší rok v kariéře. "Dneska to bylo ze začátku těžké, nedařily se mi starty, ale pak si mi poslední dvě jízdy povedly a zvedlo se mi sebevědomí," okomentoval svůj úspěch Šitera. Poděkoval Bohumilu Brhelovi, který mu připravil motor. "Má na tom největší podíl," řekl. Cenil si i Andersenova skalpu. "Rád bych někdy porážel i další hvězdy a jednou jezdil Grand Prix," zasnil se.

Na startu chyběly všechny avizované největší hvězdy. Letošní mistr světa Nicki Pedersen z Dánska se dostatečně nezotavil z pádu v minulém týdnu a nezávodil ani o víkendu v polské lize. Nečekaně nepřijel ani držitel rekordu dráhy Greg Hancock z USA a vinou zlomené ruky z víkendu nedorazil ani úřadující evropský šampión Jurica Pavlič z Chorvatska.

Ferjan: Je lepší být druhý než čtvrtý 

Od začátku jako z partesu jezdil naopak druhý Ferjan. Vyhrál i vzájemný souboj s do té doby neporaženým Dánem Andersenem. Jediný stálý účastník Grand Prix sice v oné jízdě odstoupil kvůli technickým potížím, ale z druhé pozice před cílem právě za maďarským jezdcem původem ze Slovinska. Ferjan zaváhal až v poslední jízdě, což už na postupu do finále nic nezměnilo.

"Je lepší být druhý než čtvrtý, byl to dobrý závod, ale jen jeden může vyhrát," prohlásil Slovinec, který má maďarský pas asi měsíc. "Grzegorz byl dobrý a já jsem za druhé místo rád. Věřím, že vyhraji příští rok," obrátil se na pořadatele s úsměvem a s otázkou, jestli ho znovu pozvou. "Ve finále se mi nepovedl start," dodal, když se mu dostalo kladné odpovědi.

Při slavnostním zahájení se pořadatelé na Markétě oficiálně rozloučili s domácím jezdcem Bohumilem Brhelem, jenž se také vinou zdravotních problémů definitivně rozhodl ukončit kariéru. Před fanoušky si rekordní čtyřnásobný vítěz Tomíčkova memoriálu užil čestné kolečko v sedle motocyklu Harley-Davidson.

Zdravotní stav dalšího českého plochodrážního jezdce Mariána Jirouta, jenž vážně upadl při nedělní Zlaté přilbě v Pardubicích, je dobrý. Jirout, který už před pardubickým závodem ohlásil konec kariéry, se podrobil operaci poraněných obratlů a je podle dostupných informací v pořádku.

Memoriál Luboše Tomíčka:
1. Walasek (Pol.), 2. Ferjan (Maď.), 3. Šitera (ČR), 4. Andersen (Dán.), 5. Rymel (ČR).

Reklama