Hlavní obsah

Ukázal jsem, že umím vyhrát a jezdit bez pádů, těšilo Peška

PHILLIP ISLAND

Český motocyklový reprezentant Lukáš Pešek se dva závody před koncem mistrovství světa vrátil razantně do boje o vysněné třetí místo v konečném hodnocení třídy do 125 ccm. Jedenadvacetiletý tovární jezdec Derbi se v Austrálii podruhé v kariéře i letošní sezóně radoval z vítězství ve Velké ceně a posunul se na čtvrté místo průběžného pořadí nejslabší kubatury. Na zatím bronzového Tomojošiho Kojamu ztrácí jen pět bodů.

Článek

"Je to úžasné a mám z toho obrovskou radost. Po těch nevydařených závodech jsem konečně protrhnul tu smůlu a ukázal, že nemusím pořád padat a umím vyhrát," radoval se Pešek na svých oficiálních internetových stránkách.

Jeho smolná série začala po brněnském závodě, ve kterém v srpnu obsadil třetí místo. V následujících třech startech hlavně padal a získal dohromady jen sedm bodů. I kvůli tomu se mu třetí pozice vzdálila a před australskou GP byl šestý.

Po nedělním triumfu je ale všechno jinak. V celkovém pořadí Pešek předstihl Mattiu Pasiniho i Simone Corsiho a přiblížil se Kojamovi. Základem úspěchu byl přitom vydařený start. Pešek se na rozdíl od předešlých závodů nepropadl ve startovním poli, ale zůstal v popředí čelní skupinky. Hned v prvním kole si i vyzkoušel, jaké je to být vedoucím jezdcem.

"Přiznám se, že jsem měl ze startu obavu. Poslední dobou mi zrovna nevycházely nejlépe. V neděli se mi ale podařilo velmi dobře odstartovat a jelo se mi výborně," pochvaloval si.

Pešek se poté stále pohyboval na prvním až třetím místě, v patnáctém kole si dokonce ve vedení vybudoval náskok šest desetiny vteřiny. "Snažil jsem se o to. Zhruba v polovině závodu se mi to podařilo, až jsem byl trochu překvapený, že těsně za mnou nikdo není. Pak jsem měl ale pocit, že mi trochu odcházejí pneumatiky a už jsem byl zase třetí," vysvětlil, proč jeho odstup soupeři rychle zlikvidovali.

Na Phillip Islandu v neděli ale foukal poměrně silný protivítr, takže jezdci, kteří najížděli na dlouhou cílovou rovinku v čele skupinek byli ve velké nevýhodě. Prakticky vždy je pak někdo předjel, když využil takzvaného závětrného pytle. "Proto mi bylo jasné, že pokud chci vyhrát, musím si při nájezdu do posledního kola vytvořit náskok," uvedl Pešek.

Oslava bude sportovní, Pešek si půjde zaběhat

Proto se také rozhodl při nájezdu do posledního kola zaútočit a snažil se vzdálit svým protivníkům. "První dvě zatáčky tady umím asi ze všech nejlíp a toho jsem taky v posledním kole využil. Dostal jsem se na první místo, vytvořil si nepatrný náskok a v cílové rovince už jsem jen jezdil ze strany na stranu, aby ta výhoda větrného pytle pro ty za mnou byla co nejmenší," popsal svou úspěšnou strategii.

Nyní jej čeká menší oslava s týmem a poté přesun do Malajsie, kde již za týden MS pokračuje. "Oslava bude sportovní, půjdu si trochu zaběhat. S týmem ale posedíme, vždyť je to i jejich obrovská zásluha, že jsem vyhrál," ocenil Pešek práci mechaniků týmu Valsir Seedorf Derbi.

On osobně už byl ale myšlenkami na okruhu v Sepangu, kde chce opět útočit na medailové pozice. "V Austrálii se všechno sešlo. Trať, nastavení a výkon motocyklu i jezdecká pohoda. Boj o celkové třetí místo je pro mě stále otevřený, už se těším do Malajsie," dodal Pešek, který v Austrálii navázal na květnový triumf z Číny.

Reklama