Hlavní obsah

Pešek: Nemusím pořád padat, umím taky vítězit

Českému motocyklovému jezdci v kubatuře do 125 ccm Lukáši Peškovi se podařilo v neděli vyhrát Velkou cenu Austrálie, což ho vrátilo zpět do boje o celkové třetí místo. Na to nyní ztrácí pět bodů. Druhý triumf v sezóně přišel díky Peškově jezdecké pohodě a také proto, že měl ideálně nastaven svůj stroj. Přesto jezdec nepropadá euforii. "Vše je hodně otevřené mezi čtyřmi pěti jezdci," naznačuje, že se o třetí místo bude tvrdě bojovat.

Článek

Co pro vás znamená vítězství v Austrálii?

Povedl se mi úžasný výsledek a mám z něj obrovskou radost. Z předchozích tří nepovedených závodů jsem bral jen sedm bodů a byl dost často na zemi, ale teď jsem konečně protrhl tu smůlu a všem ukázal, že nemusím pořád padat, ale umím taky vítězit.

Kde jste našel klíč k triumfu?

Prostě se to všechno sešlo: moje oblíbená trať, na které si hodně věřím, fantastické nastavení i výkon motocyklu, protože mechanici odvedli perfektní práci, a k tomu absolutní jezdecká pohoda. Určitě se mi vyplatilo přiletět do Austrálie s týdenním předstihem.

Naladil vás už povedený start do závodu?

Hodně mi pomohl a teď už mohu přiznat, že jsem z něj mělo opravdu obavu, protože starty mi letos zoufale nejdou a nechtěl jsem znovu promarnit výhodu první řady roštu. Hned v úvodním kole jsem si ale po dlouhé době vyzkoušel, jaké je to být vedoucím mužem závodu, a jelo se mi pak opravdu výborně.

Proč se vám nepovedlo ujet z vedoucí skupiny?

Snažil jsem se na první pozici vytvořit si náskok a osm kol před cílem se mi podařilo vést o šest desetin vteřin, až jsem byl překvapen, že těsně za mnou nikdo není. Pak mi to ale párkrát uklouzlo a měl jsem pocit, že odcházejí pneumatiky, tak jsem maličko ubral a byl rychle zase třetí. Pak už bylo jasné, že ve skupině se bude bojovat o pozice až do posledního kola.

Jakou jste volil taktiku pro finiš?

Protože první dvě zatáčky tady umím asi ze všech nejlíp, snažil jsem se už v tomto úseku získat v posledním kole náskok. Cílová rovinka je totiž na Phillip Islandu hodně dlouhá a jezdci v čele skupinek jsou tam v nevýhodě, protože se dá dobře využít větrného pytle pro předjíždění. To jsem však nechtěl soupeřům dovolit, ve finiši jsem jezdil ze strany na stranu, aby ta výhoda pro Španěly za mnou byla co nejmenší, a mám radost, že se to podařilo.

Jaká byla oslava vítězství?

Decentní s lidmi v týmu, vždyť na tom vítězství měli obrovskou zásluhu. Před večeří jsem si ale šel i trochu zaběhat, protože šampionát pokračuje hned příští týden a já si chci formu udržet.

Cítíte, že triumfem v Austrálii zase vzrostly vaše šance na třetím místo v konečném účtování šampionátu stopětadvacítek?

Přesně takový výsledek jsem potřeboval, abych se razantně vrátil do boje o vysněné třetí místo. Vše je hodně otevřené mezi čtyřmi pěti jezdci a v Malajsii i potom ve Valencii lze očekávat touhou bitvu. Všichni znovu pojedou na hranici rizika, ale já mám po nedělním výsledku velikou chuť do závodů.

Prožil jste vůbec nějakou kritickou chvilku?

Během závodu ani ne, to spíš v sobotní kvalifikaci, kdy mi na konci okruhu přestala fungovat elektronika na mém prvním motocyklu a musel jsem doběhnout do boxů pro druhý, ale ten byl připraven rovněž skvěle. Problém nastal i s tím, že mi nedoletěla zavazadla, údajně jsou někde v Kuala Lumpuru. Naštěstí v nich žádné závodní věci nebyly, takže už je tam asi nechám, abych je měl včas k dispozici na závod, který se teď jede v Malajsii, kam vzápětí letíme.

Reklama

Související témata: