Hlavní obsah

Peška čeká poslední závod ve stopětadvacítkách a boj o 3. místo

VALENCIE

Poslední závod ve třídě do 125 ccm před odchodem do silnější kubatury čeká o víkendu motocyklového reprezentanta Lukáše Peška. Česká jednička bude ve Velké ceně Valencie, po které přestoupí do dvěstěpadesátek, bojovat o třetí místo v konečném hodnocení mistrovství světa. Jeho výchozí pozice není ideální, na čtvrtém místě jej od aktuálně bronzového Japonce Tomojošiho Kojamy dělí patnáct bodů. Jedenadvacetiletý Pešek se však svého snu a předsezonního cíle bez boje nechce vzdát.

Článek

"Odstup od Kojamy se oproti stavu před Austrálií o pět bodů zmenšil, takže bych to bral pozitivně," řekl Pešek na nedávném setkání s novináři. Jenže nyní nechybí do konce MS tři, ale jen jeden závod. I proto se Pešek snaží být spíše realistou. "Myslím si, že je to díky tomu trochu nesplnitelný cíl. Na druhou stranu Räikkönen ve formuli jedna ale dokázal, že je všechno možné. Když mi bude přát štěstí, mohl bych to zvládnout," poukázal tovární jezdec Derbi na dramatickou koncovku seriálu F1.

K tomu, aby zůstal reálně ve hře o konečné třetí místo, by však v neděli potřeboval pokud možno vyhrát. Pak musí doufat, že se Kojamovi nebude dařit. "Opravdu by bylo nejoptimálnější vyhrát, ale to je trošku těžký cíl. Španělé, hlavně Faubel a Gadea, jsou tam dost silní a další to tam budou taky hodně rvát. Variant je hodně, aby to dopadlo. Na druhou stranu můžu skončit ještě (celkově) šestý, takže to bude velký risk," pravil celkem klidně Pešek.

Peškovi se okruh ve Valencii líbí

Kdyby prý nakonec udržel současnou pozici, byl by také do jisté míry spokojený. "Hrozně rád bych byl třetí, ale čtvrté místo taky nezahazuju," přiznal šestý muž loňské konečné klasifikace. Za výhodu považuje, že se mu trať ve Valencii docela zamlouvá. "Je to krásná a technická trať. Chodí tam spousta lidí, a když mě ještě někdo z Čech přijede podpořit, bude to ještě lepší," přál si Pešek, který byl před rokem ve Valencii pátý, což je na španělském okruhu jeho maximum.

Stopětadvacítky jsou poslední kubaturou, která ještě nezná svého šampióna. Vedoucího Gábora Talmacsiho z Maďarska a domácího Hectora Faubela dělí deset bodů. Jako mistři světa se naopak ve Valencii představí v dvěstěpadesátkách Jorge Lorenzo a v MotoGP Casey Stoner.

Reklama

Související témata: