Hlavní obsah

Pešek: Těší mě, že se stále někam posunuji

Pátým místem Velké ceny Valencie zakončil český motocyklový závodník Lukáš Pešek své působení v kubatuře do 125 ccm. Až do posledního závodu se pral o celkové třetí místo v seriálu, nakonec na něj zbyla příčka o jednu pozici horší. "Čtvrté místo nezahazuji. Pro mne je nejdůležitější potvrzení trendu zlepšení proni loňsku," řekl po sezóně. Do té příští již bude působit v kategorii do 250 ccm v týmu Emmi Caffe Latte.

Článek

Jak hodnotíte konečnou čtvrtou příčku v mistrovství světa stopětadvacítek?

Pozitivně a snad s ní mohu být i spokojen, i když o kousek lepší umístění by mi dělalo ještě větší radost. Musím ale poděkovat týmu za podporu až do konce a jsem rád, že se mi podařilo přispět k výraznému úspěchu Derbi v hodnocení značek.

Kdyby se vám povedlo ve Valencii vyhrát, mohl jste ještě předstihnout Kojamu a být celkově třetí, proč to nevyšlo?

Ono se řekne vyhrát, ale to není vůbec jednoduché. Po tradičně slabším startu jsem zběsile doháněl závodníky v čele, což se podepsalo na kvalitě obutí stroje, a ke konci jsem se trochu zaseknul za Pasinim. Nemohl jsem ho předjet, pak už šance na lepší umístění nebyla.

Necítíte žádnou lítost?

O medailovou pozici v šampionátu mě spíš než výsledek ve Valencii připravily dvě série tří nevydařených závodů v červnu a pak po Brně. Moc jsem si přál třetí místo, ale nezahazuji ani to čtvrté. Pro mne je nejdůležitější potvrzení trendu zlepšení proti loňsku o dvě místa. Těší mě, že se stále někam posunuji.

Jak by vypadalo rychlé ohlédnutí za rokem 2007?

Našel bych tam své chyby, úplně nejhůř jsem se cítil asi po propršeném závodě v britském Doningtonu, ale bylo víc dobrých věcí. Nejsilnějším zážitkem byla fantastická atmosféra v Brně, kde jsem si závod užil, a pak je tu splněná touha po vítězství v závodě MS, a to hned dvakrát. Oproti minulému roku jsem také zdvojnásobil i umístění na pódiu, toho si cením. Naučil jsem se jezdit v čelní skupině a prakticky pokaždé jsem mohl jít na start s nadějí na úspěch.

Přepadla vás nostalgie při loučení s nejslabší kubaturou?

Zmocnil se mě takový zvláštní pocit, že opouštím po třech letech tým Derbi. Chci udělat další krok v jezdecké kariéře a teď už myslím na to, jak se co nejrychleji učit jezdit s dvěstěpadesátkou aprilií a jen doufám, že moji fanoušci budou trpěliví. Ještě ve Valencii se setkám s techniky a mechaniky mého nového týmu Emmi Caffe Latte.

Čeká vás již v úterý avizovaný test v sedle dvěstěpadesátky?

Už se moc těším, jaké to bude. Čeká na mě výkonnější a těžší motocykl, bude vyžadovat úplně jiný styl a tomu musím přivyknout. Chci ale jezdit vpředu, proto se hned s velkým úsilím vrhnu do testování.

Jak dojížděl Pešek v MS 2007
Na stupně vítězů
1. místo (Šanghaj, Philipp Island), 2. místo (Jerez, Le Mans), 3. místo (Losail, Brno).
V elitní osmičce
5. místo (Valencie), 6. místo (Istanbul, Sachsenring, Sepang ), 7. místo (Assen)
Alespoň pro body
12. místo (Motegi), 13. místo (Barcelona, Estoril)
Vyšel naprázdno
18. místo (Doninton), 20. místo (Misano), nedokončil (Mugello)

Reklama

Související témata: