Hlavní obsah

V Chile odstartuje endurová Šestidenní, Češi po pauze opět jedou

LA SERENA (CHILE)

V chilském městě La Serena bude v pondělí zahájen 82. ročník endurového klání týmů známého pod názvem Šestidenní. Na startu se na rozdíl od loňska objeví i české reprezentační týmy, které před rokem na Novém Zélandu z ekonomických důvodů chyběly. Letos dokonce seniorský výběr tvoří všichni elitní jezdci, kteří v minulosti často startovali v klubových barvách.

Foto: www.amadirectlink.com

Ilustrační foto

Článek

Nový manažer Ladislav Michálek zařadil do vybrané šestice českou endurovou jedničku Víťu Kuklíka, bývalého mistra světa a letošního evropského šampiona Romana Michalíka a zkušeného Zdeňka Gottvalda, který však v posledních letech světovou konkurenci potkává pouze na Šestidenní.

Zbývající trojice Michal Kadleček, Jan Zaremba a David Čadek se věnuje hlavně motokrosu. Zaremba se však na Šestidenní představil již třikrát a dvakrát se radoval z vítězství v klubové soutěži. Čadek byl v roce 2004 členem reprezentačního týmu, který obsadil osmé místo. Jediným ryzím nováčkem tak bude Kadleček.

České republice se v boji Trophy týmů o Světovou trofej v posledních letech moc nedařilo. Posledním solidním výsledkem bylo páté místo z roku 2001. Při svém zatím posledním startu skončili Češi v roce 2005 v Považské Bystrici na sedmém místě. S tím by podle svých vyjádřeních byli spokojeni i letos.

Favority jsou obhájci z Finska 

"Považoval bych to za dobrý výsledek. Kdyby to bylo lepší, bylo by to super. Je to ale Šestidenní, hned první den se může něco pokazit a bude to fiasko. Věřím ale, že uspějeme," řekl Kuklík, který letos obsadil v MS šesté místo a vyhrál třídu E2 v evropském šampionátu.

O tom, zda jsou jejich ambice oprávněné, rozhodne i fakt, jak se dokážou vyrovnat s náročnými podmínkami, kamenitými a písčitými terény i výjezdy od hladiny moře až do hor v nadmořské výšce přes 1500 metrů. "Zdejší podmínky mi připomínají brazilskou Šestidenní, kde jsme jeli před čtyřmi lety, ale přesto si myslím, že tam byl ten písek pro motorkáře ještě horší než tady," poznamenal Bohumil Poslední, kterého čeká již 24. start na Šestidenní. Česká endurová legenda původně měla v Chile chybět, ale nakonec zaskakuje v klubovém týmu Jiřetína.

Favority hlavní kategorie jsou obhájci prvenství z Finska. Severští jezdci ovládli čtyři z posledních pěti ročníků soutěže, když se dokázali vyrovnat prakticky se všemi povrchy. Celkem je do 82. ročníku přihlášeno rekordních 521 závodníků z třiceti zemí. O Světovou trofej by mělo bojovat dvacet týmů, o juniorskou patnáct. Poprvé v historii Šestidenní budou samostatně klasifikovány ženy - přihlášeno je pět celků.

Nominace na Šestidenní 2007:
Světová trofej: Víťa Kuklík (KTM 530), David Čadek (KTM 530), Roman Michalík (Beta 450), Jan Zaremba (KTM 450), Zdeněk Gottvald (Husqvarna 250 4T), Michal Kadleček (KTM 450).
Stříbrná váza (junioři): Martin Kuklík (KTM 450), Jakub Horák (KTM 250 4T), Tomáš Loukota (KTM 250 4T), Tomáš Dokoupil (Yamaha 250 4T).
Kluby: Motoklub Jiřetín: Martin Gottvald (Husqvarna 250 4T), Bohumil Poslední (KTM 530), Luboš Klimeš (KTM 530).

Reklama