Hlavní obsah

Z motocyklisty Peška bude v silnější třídě učeň

PRAHA

Motocyklový závodník Lukáš Pešek stojí pevnýma nohama na zemi a ví, že příští sezona v mistrovství světa bude pro něj hlavně školou. Na silnějším motocyklu aprilia se bude učit nový styl jízdy a zvykat si na odlišné nastavení i spolupráci s týmem.

Článek

Cílem stáje Emmi Caffé Latte je, aby čtvrtý muž uplynulé sezóny v kubatuře do 125 ccm jezdil v nové kategorii do desátého místa.

Minulý týden strávil Pešek testováním na okruhu ve Valencii a seznamoval se s motorkou a kolegy v týmu. "Měl jsem z těch testů trochu obavy," přiznal na pondělní tiskové konferenci český jezdec. Nakonec měl ale z prvních okruhů na motorce o obsahu 250 ccm dobrý pocit.

"V podstatě pro mě začala nová sezóna. Seznamoval jsem se s motorkou, nastavoval stupačky, páčky, řidítka, řídil se pocity a učil se nové věci," líčil Pešek. Musí se naučit jezdit jinou stopou, jinak brzdit a i zapojovat jiné svalové partie. "Stopa je hodně odlišná, i styl a technika jízdy jsou jiné. Něco jsem věděl, ale je to pro mě nové. Budu se učit všechno od začátku. Každý okruh se musím znovu naučit," prohlásil.

Ve Valencii najezdil více než 100 okruhů

Ve Valencii prý ani jednou nevyjel z trati, neudělal žádnou větší chybu. I proto si první jízdy pochvaloval. "Stahoval jsem časy po vteřinkách celý den, měl jsem z toho dobrý pocit," uvedl. Nakonec najezdil více než sto okruhů a byl rychlejší o tři a půl sekundy než na stopětadvacítce. "Test proběhl dobře, všichni to vzali poctivě. I atmosféra v týmu byla moc dobrá," pokračoval.

Už příští týden ho čekají další testy v Jerezu. "To bude zase o něčem jiném," prohlásil. Nebude totiž jezdit na čas, chce se spíš naučit pracovat s týmem. "Všichni jsou noví, musím se naučit, co kdo potřebuje. Ale už minulý týden pracovali všichni jako tým a to je důležité," pochvaloval si Pešek. "Budu hlavně jezdit, naučíme se zrychlit komunikaci, musíme se spolu sžít," plánoval.

Od majitele týmu nemá stanovené konkrétní cíle

Zatímco v letošní sezóně dvakrát zakusil opojný pocit vítězství a celkem šestkrát se umístil do třetího místa, po přechodu o třídu výš je Pešek připraven na to, že v nové sezóně na stupních vítězů nebude. Od majitele týmu Daniela Eppa ani nemá stanovené konkrétní cíle. "Musí se naučit techniku jízdy, ale i komunikovat s týmem. Ten proces bude trvat celý rok a Lukáš je nyní hlavně učeň," prohlásil Epp s tím, že od Peška lze čekat výsledky v top ten. "Na konci sezóny možná o něco lepší, víc ale neočekávejme," řekl Epp.

"Já si to chci v příští sezóně hlavně užít," prohlásil sám Pešek. "Důležitá bude fyzička. Musím zesílit a přes zimu na to bude dost času," řekl. K dispozici má polotovární aprilii, soupeřit v příštím roce bude s jedenácti ryze továrními týmy. "Chceme si vysloužit tovární motorku svými výkony. V roce 2009 bychom ji rádi už měli a pak jezdili mezi šestkou nejlepších," dodal Epp.

Reklama