Hlavní obsah

Češi jsou na Šestidenní desátí, novými lídry jsou Italové

LA SERENA

Českým motocyklistům patří před závěrečnou třetinou Šestidenní v Chile desáté místo podle zatím stále neoficiálních výsledků. Družstvo, jež v soutěži pokračuje bez zraněného Víta Kuklíka, vstupovalo do čtvrté etapy z jedenáctého místa a přes řadu technických potíží si i díky výpadku dosud vedoucích Finů polepšilo. Také juniorskému týmu patří desátá pozice.

Článek

Časovou penalizaci ve čtvrtek inkasoval David Čadek, který na startu i v průběhu dne řešil problémy se zapalovací svíčkou a pak i se spojkou, Tomáše Dokoupila zase zpomalily potíže s tlumiči. "Připadal jsem si jako mechanik," řekl Čadek v tiskové zprávě vedení týmu. "Už nezávodím, ale jen opravuju," zlobil se na stránkách týmu KBS Unhošť.

Nejrychlejším českým jezdcem na měřených úsecích je zatím Jan Zaremba, krok s ním drží i další motokrosař Michal Kadleček. "Na písku se mi tu jede dobře, ale na kamení pořád jedu s respektem, stále jsem mu nepřišel na chuť," uvedl Kadleček ve zprávě vedení týmu s tím, že se těší na závěrečný motokros.

Novými lídry 82. ročníku se stali Italové. Pozice totiž vyklidili Finové, kteří soutěžili už jen v pěti po odstoupení Eera Remese a o možnost obhajoby definitivně přišli diskvalifikací své hvězdy Juhy Salminena. Sedminásobný mistr světa v závěru čtvrtého dne při motokrosové vložce přijal v rozporu s pravidly pomoc, když se mu zastavil jeho stroj a musel jej do cíle dotlačit. S argumenty, že o pomoc diváků, kteří navíc nebyli jeho krajany, nežádal, neuspěl.

Druzí jsou tak aktuálně se ztrátou necelých tří a půl minuty Francouzi, kteří stejně jako Italové pokračují stále kompletní, Švédové už mají manko přes dvanáct minut a jedou v pěti po zranění Bjornea Karlssona.

Juniorům vládnou Španělé před Francouzi a Australany. Český tým táhne i přes několik čtvrtečních pádů především Tomáš Loukota, podle něhož mají jezdci před sebou teprve tu nejtěžší část soutěže. "Čeká nás asi nejtěžší den, protože je na programu osm měřených vložek, nejvíc za celou Šestidenní. Bude to mazec," uvedl Loukota ještě než bylo jasné, že pořadatelé jeden z pátečních testů zruší.

Neoficiální výsledky - po 4. dnu:
Trophy týmy: 1. Itálie (Salvini, Belometti, Botturi, Micheluz, Dini, Belotti) 17:45,12, 2. Francie -3:20,78, 3. Švédsko -12:34,25, ...10. ČR (Čadek, Kadleček, Zaremba, Gottvald, Dokoupil) -43:29,05.
Juniorské týmy: 1. Španělsko 14:21,06, 2. Francie -4:04,88, 3. Austrálie -13:17,11, ...10. ČR (M. Kuklík, Horák, Loukota, Engel) -28:23,08.

Reklama