Hlavní obsah

Létající motokrosaři ovládli Sazka Arenu, kraloval Pilát

Blázniví létající motokrosaři si v sobotu opět podmanili vyprodanou pražskou Sazka Arenu. Již počtvrté v historii se tam na závěr roku uskutečnily Nokia Freestyle Motocross Gladiators Games. Přední světoví jezdci hned ve dvou show předváděli své umění a různé triky, nad kterými se tajil dech.

Článek

Králem odpoledního i večerního programu se stal teprve šestnáctiletý český freestylista Petr Pilát, který v Sazce před dvěma lety předvedl jako nejmladší motokrosař v historii takzvaný back flip neboli salto na motorce. Tentokrát zastínil i svého učitele a domácí legendu Petra Kuchaře.

Šestatřicetiletý Kuchař se fanouškům představil i přesto, že si před pěti týdny zlomil několik žeber, a nemohl tak na jednoznačný český vrchol sezony trénovat. V libeňské hale se navíc představil netradičně se čtyřtaktním motocyklem o obsahu 450 ccm, přestože všichni ostatní skáčou na dvěstěpadesátkách dvoutaktech.

"Všichni, i já, si až donedávna mysleli, že to se čtyřtaktem nejde. Někteří si to myslí i teď, ale mně se to líbí," smál se Kuchař, jenž si ve vzduchu musí poradit se strojem o patnáct kilo těžším.

Vedle dvojice českých hvězd velký aplaus sklidil i Španěl Dany Torres, jeden z nejlepších světových freestylistů současnosti, či Američané Wiley Fullmer a Dustin Miller. Stejně jako před rokem se ovací dočkal i jejich krajan Justin Hoyer, který předvedl, že salto na hlíně lze skočit i se sněžným skútrem.

Večerní show završil "vláček" všech čtrnácti účastníků, kteří na jednotlivých skocích v rychlém sledu za sebou předváděli své triky. V jednu chvíli tak ve vzduchu bylo najednou až šest motokrosařů bez zábran.

Reklama