Hlavní obsah

Peška připravuje na vstup do dvěstěpadesátek kondiční trenér Záhrobské

PRAHA

Po čtyřech kompletních sezónách v nejslabší kubatuře mistrovství světa se motocyklista Lukáš Pešek chystá na přestup do třídy čtvrtlitrů. Český jezdec má za sebou dvě série testů a vedle techniky jízdy musí do startu šampionátu zapracovat na fyzické kondici. Na přípravu dvaadvacetiletého závodníka nově dohlíží Antonín Strach, který už několik let spolupracuje s mistryní světa ve slalomu Šárkou Záhrobskou.

Článek

Pešek v konečném účtování letošní sezóny obsadil čtvrté místo a dočkal se vysněného přestupu do silnější kubatury. V barvách týmu Emmi Caffé Latte bude v příští sezóně sedlat polotovární aprilii, s níž se během podzimu svezl ve Valencii a v Jerezu. „Testy mi moc pomohly. Časy, které jsem zajel, nebyly špatné, ale to nebylo důležité. Jsem rád, že jsem odhalil nedostatky jak ve stylu jízdy, tak ve fyzické kondici. Přes Vánoce mám o čem přemýšlet,“ vyprávěl český závodník při úterním křtu svého vůbec prvního kalendáře.

Nad tuctem snímků fotografů Jiřího Křenka, Marka Paulíčka a Radka Míči si připomněl svou nejúspěšnější sezónu, v níž dokázal dva závody vyhrát a celkem šestkrát stál na pódiu. „Jsou to hezké vzpomínky. Na vítězství v Číně a Austrálii a závod v Brně asi nikdy nezapomenu,“ připomněl zřejmě dosud nejradostnější momenty své kariéry. Z paměti by naopak nejraději vymazal závod v Donington Parku. „Anglie byla nejhorší. Špatně jsme nastavili motorku, bojoval jsem sám se sebou,“ podotkl.

Za řidítka se vrátí v lednu 

Během zimní pauzy je zvyklý pracovat především na kondici, letošní příprava bude ale přece jen odlišná. „Musím přibrat svalovou hmotu. Proto jsem začal spolupracovat s kondičním trenérem Strachem, s nímž se budu připravovat v Praze. Momentálně se ale podrobuji spíš lékařským vyšetřením, skutečný záhul vypukne později,“ prozradil. Na spolupráci s odborníkem, který pomohl Záhrobské k mistrovskému titulu, se těší. „Současně ale cítím před trenérem, který má ve sportovním světě jméno, respekt,“ přiznal.

Na motocykl se Pešek znovu posadí až v lednu. „Rád bych se týden svezl v Itálii na supermotardu. A od poloviny ledna se už bude moci znovu testovat, takže se konečně dostanu na svůj motocykl,“ pousmál se nad ratanovým chopperem, který dostal darem od své zastupující agentury.

Vánoční dárky pro své blízké už řešit nemusí, všechny stihl pořídit během minulého týdne. „Já nakupuji rychle. Prostě vlítnu do obchodu a poberu, co jde,“ líčil se smíchem styl svého nakupování. Na Vánoce v Praze se těší, klidu si ale příliš neužije. „Vím, co mě příští rok čeká, takže klidný moc nejsem,“ připustil vážnějším tónem. Nechtěl proto ani mluvit o tom, s jakým výsledkem by byl v nadcházejícím roce spokojený. „Mám své personální cíle, nechci je ale říkat do novin,“ uzavřel český závodník, jehož stroj ponese i v silnější kubatuře charakteristickou „dvaapadesátku“.

Reklama