Hlavní obsah

Zranění mi změnilo pohled na motokros, říká nová tvář Delta Racing Teamu

Možná nechybělo mnoho a na motokros už chodil jen jako divák. Devětadvacetiletý finský jezdec Antti Pyrhönen utrpěl při pátém závodu loňské sezóny v Německu vážnou zlomeninu obou paží a dohromady se pak dával čtyři měsíce. "To si projdete pravým peklem. Nejen fyzickým, ale hlavně psychickým," zavzpomínal Pyrhönen na složité období svého života při představení jezdců českého Delta Racing Teamu pro letošní sezónu MS.

Článek

Jak se vlastně zrodila spolupráce s týmem Delta Racing?

V roce 2000 jsme se společně pohybovali kolem týmu Husqarna, pak šly naše cesty vedle sebe. Postupem času jsme se spřátelili a už před lety jsme se o spolupráci bavili. Já jsem pak ale dostal šanci jít do továrního týmu. Mezitím však i Delta dosáhla vynikající úrovně a myslím, že současná spolupráce vznikla z oboustranné vůle.

Jaká je spolupráce s českým týmem?

Bezproblémová. Přijde mi, že mentalita Finů a Čechů je velmi blízká. To naši spolupráci usnadňuje.

Stačil jste se v Česku rozkoukat?

Tým pronajal domek v Belgii a hodně se připravuji tam. Byl jsem ale samozřejmě v Praze a mám rád trať v Lokti. Vím, že vaříte výborné pivo, i ve Finsku je hodně populární plzeňské. Já ale pivo nepiji.

Loni jste si při GP Německa zlomil obě ruce a poté se dlouhé měsíce léčil. Jaký je návrat za řídítka po takové zkušenosti?

Loňské vážné zranění změnilo můj pohled na motokros. Předtím jsem to vždy tlačil na dvě stě procent. Když pak ale máte zlomené obě ruce a nemůžete vůbec nic dělat, tak si projdete opravdovým peklem. Nejen fyzickým, ale hlavně psychickým. Není to ale tak, že bych teď jezdil s obavami. Jen se dívám na svět zpoza řidítek jinak. Pořád je tam ale ten pocit, který se nevyrovná ničemu na světě.

Co říkáte na motocykl Suzuki, s nímž pojedete letošní MS?

Tři roky jsem jezdil na továrním stroji TM, loni na Kawasaki. Na Suzuki jsem se poprvé posadil v prosinci a musím říct, že stroj má velký potenciál.

S jakými ambicemi půjdete do letošního šampionátu MX1?

Osobně bych rád jezdil v nejlepší desítce. Konkurence je ale velmi silná a ve špičce se bude rvát dvacítka jezdců.

Koho nicméně považujete za největšího favorita na titul?

Tipuji Novozélanďana Joshuu Coppinse.

Reklama