Hlavní obsah

Klatovský přišel při požáru o auto, ale do finále MS postoupil

Český jezdec Antonín Klatovský se probojoval do seriálu finálových závodů mistrovství světa na ledové ploché dráze. V kvalifikačním závodu ve Stockholmu obsadil páté poslední postupové místo a koncem února a v březnu bude bojovat v Saransku, Assenu a Berlíně v šesti závodech o světový titul.

Foto: pro Sport.cz Aleš Suchánek

Ilustrační foto

Článek

Radost z úspěchu Klatovskému pokazil požár jeho obytného vozu. "Zůstalo nám to, v čem jsme s mechaniky spali na hotelu, motorky, nářadí a některé věci, co zůstaly v depu na stadionu. Přišli jsme o telefony, pasy a spoustu věcí. Přiznávám, že nevím, jak to bude vypadat," řekl český jezdec spolupracovníkovi ČTK.

Podle policie způsobila požár elektrozávada. Klatovský se kvůli nehodě na druhou polovinu kvalifikace příliš nevyspal. "Od rána jsem protelefonoval přes jedenáct tisíc. Pomáhá nám spousta hodných lidí včetně naší ambasády. Příští týden do Flimsu na mezinárodní závody nám odvezou motorky přímo odsud Švýcaři, ale mistrovství Evropy koncem ledna a světový šampionát v únoru už musíme zajistit. Je to pořádná rána hlavně ekonomicky," prohlásil Klatovský.

O postup bojoval ve dvoudenní soutěži především s Finem Anttim Aakkem a hned jejich první souboj skončil karambolem. "Fin to neustál a poslal nás na zem oba. Jeho rozhodčí vyloučil, já jel dál. Bolí mě sice lopatka, ale je to zřejmě jenom naražené," řekl.

První den byl nakonec jeho největším soupeřem mladší bratr Jan. "Skvěle začal, dvě jízdy vyhrál a kdyby neudělal ve třetí jízdě chybu a neupadl, dělil jsem se s ním o postupovou příčku. Takhle byl šestý," uvedl Klatovský. Jeho bratr nakonec klesl na osmou pozici.

Stockholmskou kvalifikaci vyhrál Rus Dmitrij Chomicevič před bratrem Vitalijem. Třetí skončil téměř šedesátiletý Švéd Per Olof Serenius, jenž se kvalifikoval do finále pojednatřicáté za sebou. To první jel v roce 1978, kdy ani jeden z jeho víkendových přemožitelů nebyl na světě.

Do světového šampionátu ještě zasáhnou 26. a 27. ledna v kvalifikačním kole v bavorském Inzellu Andrej Diviš a Jan Pecina.

Výsledky:
1. D. Chomicevič 29, 2. V. Chomicevič (oba Rus.) 28, 3. Serenius (Švéd.) 26, 4. Drozdov (Rus.) 25, 5. A. Klatovský (ČR) 20, 6. Aakko (Fin.) 19, ...8. J. Klatovský (ČR) 15.

Reklama

Související témata: