Hlavní obsah

Hořelo, plochodrážníky možná zasáhla msta

PRAHA/STOCKHOLM

Tohle na svých taženích ostří plochodrážní chlapíci ještě nezažili! Pětimetrové plameny v chladném ránu ničily dodávku rodinného týmu Klatovských u hotelu na okraji Stockholmu. A její majitelé jen šokovaně přihlíželi snaze hasičů zdolat oheň. „Ve Švédsku jsem s něčím takovým nepočítal,“ diví se Antonín Klatovský st., matador, který desítky let závodil, teď šéfuje synům.

Foto: pro Sport.cz Aleš Suchánek

Ilustrační foto

Článek

„Shořel nám vlastně druhý dům, v půl páté to bylo tvrdé probuzení, jako z černého snu,“ kroutí hlavou Antonín Klatovský ml. Přesto pár hodin po hrůzném zážitku o víkendu stvrdil postup do finále mistrovství světa na ledě. Zaskočený, ve vypůjčených věcech. Záhy se rozhořel další požár: sžíravé otázky žhaví mysl jihočeských dobrodruhů. Oheň nezpůsobila vadná elektroinstalace, jak soudili, ale lidský úmysl...

„Ve Švédsku jsem s něčím takovým nepočítal,“ diví se Antonín Klatovský st., matador, který desítky let závodil, teď šéfuje synům, s nimiž několikrát za zimu táhne od Sibiře přes sever až po alpské ledové plochy. Zažil hrozivé cesty po ruských silnicích. Útrapy v nemocnicích po zraněních od kovových hrotů. „Ledy jsou sport vo hubu, pořád je někdo rozbitej. Je to prodělečný. A ještě se teď bude dít tohle,“ rozčiluje se a nemůže přijít na kloub tomu, co se vlastně přihodilo.

Msta? Nebo nevypočitatelný čin zloděje?

Byla to snad msta jak vystřižená z mafiánského příběhu? Nebo nevypočitatelný čin zloděje? „Přicházejí na mě různé myšlenky. Proč zrovna zničili naše auto, když jich tam stálo deset. Ledaři jsou jedna rodina, ale teď nevím,“ přemítá syn.

Na dráze není nouze o střety, ostré hroty na kolech působí hrozivé šrámy. „Mladší syn Honza rozpáral před časem švédského jezdce. Měli jsme i spory s jistým švédským rozhodčím, ale kvůli tomu si přece nebudeme pálit auta,“ říká Klatovský st.

Osudnou noc udělal tým výjimku. V kompletním složení zamířil do hotelu. „Jindy v autě někdo zůstává přes noc,“ povzdechne Klatovský mladší. Zprvu přistoupil na myšlenku policie, že šlo o závadu na autě, byť mělo otevřené dveře a posunulo se o deset metrů od hotelu. Za tři dny se ale našel kilometr od místa incidentu kufřík s doklady. Zjevně byl někdo vevnitř. „Možná ale jen zloděj, který chtěl ohněm zahladit stopy, když nenašel nic pro něj cenného,“ přemítá syn. Sám však napočítal škodu skoro za milión. „Jednáme s pojišťovnou.“

Část vybavení na sezónu vzala za své

Motorky zůstaly na stadiónu, ale část vybavení na sezónu vzala za své. „A obytná část, to byl luxus,“ podotýká šéf plochodrážního svazu Petr Moravec.

Na Švédsko ale Klatovští nezanevřou. „Lidi tam jsou miliónoví, hned pomáhali. Ale i všichni ostatní,“ líčí syn. „Švýcaři nám odvezli motorky na další závody,“ pokračuje otec. Tým teď doufá i v podporu fandů. „Dostali jsem se do opravdu složité situace. Auto na nejbližší závody máme půjčené, ale čeká nás i náročná cesta do Ruska. Jak pomoci, píšeme i na našich stránkách klabo.cz,“ připomíná Klatovský ml. Stojí o další dobrodružství. „Chtěl bych něco pořádného zajet,“ plánuje, ale hodlá si i stěžovat. „Švédská strana měla zajistit bezpečnost. V Rusku je to běžné, budeme žádat vysvětlení u mezinárodní federace.“

Reklama

Související témata: