Hlavní obsah

Pešek byl v kvalifikaci v Jerezu sedmý, Abraham si zlomil prsty

JEREZ

Lukáš Pešek se v první kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Španělska poprvé po přestupu do třídy 250 ccm prosadil do první desítky. Jednadvacetiletý motocyklový závodník zajel v pátek v Jerezu sedmý nejlepší čas, jenž by mu zaručoval start ze druhé řady. Druhý český jezdec Karel Abraham upadl, zlomil si prst na ruce a na noze a je průběžně dvacátý. Teoreticky by však mohl v sobotu v programu Grand Prix pokračovat.

Článek

Pešek se velkou část dnešní kvalifikace pohyboval na příčkách ve druhé desítce, několik minut před koncem však zajel své nejrychlejší kolo v čase 1:44,228. Na vítězného Miku Kallia z Finska ztratil bývalý elitní jezdec ze třídy do 125 ccm 1,117 sekundy.

"S výsledkem panuje velká spokojenost. Od prvního volného tréninku jsem se snažil jezdit sám a zlepšoval svůj čas. Podobné to bylo i v kvalifikaci. Po posledním výjezdu z depa jsem se ale chytil za (Španělem Alexem) Debónem a podařilo se mi zrychlit ještě více," pochvaloval si Pešek v tiskové zprávě svého týmu Auto Kelly - CP. Debón zajel v úvodní kvalifikaci druhý čas.

Peškovi, který obsadil v uplynulých dvou letech v Jerezu druhé místo ve třídě do 125 ccm, se dařilo hlavně v poslední části okruhu, kde jezdil časy srovnatelné s nejlepšími piloty. "S prvními třemi sekcemi ale už tak spokojený nejsem. Tam potřebuji ještě zrychlit," dodal Pešek.

Abraham objel jen pět kol 

Hůře dnes dopadl druhý český závodník Abraham, jenž obkroužil pouze pět kol, z toho dvě měřená, než jeho snažení v Jerezu ukončil pád. Osmnáctiletého Brňana, jenž v prvním závodě sezóny v Kataru zajel díky sedmému místu nejlepší výsledek v kariéře, vymrštila po výjezdu z pravotočivé zatáčky jeho aprilia ze sedla a následoval tvrdý pád na asfalt.

Po vyšetření v mobilní klinice vyšlo najevo, že si Abraham zlomil malíček na levé ruce, stejný prst i na levé noze a narazil si bolestivě bok. "Byl třikrát na rentgenu. Je v péči doktora Costy. Snad by mohl zítra startovat. Samozřejmě ještě bude záležet na mnoha okolnostech. Také na tom, že má zlomený prst na levé noze, kterou řadí rychlosti," řekl ČTK Karel Abraham senior, který svého syna ve Španělsku doprovází.

V nejslabší kategorii do 125 ccm se zatím nejvíce dařilo domácímu Nicolasi Terolovi. Definitivní podobu startovního roštu stanoví sobotní druhá kvalifikace, v níž budou bojovat i jezdci královské třídy MotoGP.

GP Španělska - 1. kvalifikace
125 ccm: 1. Terol (Šp./Aprilia) 1:48,078, 2. Corsi (It./Aprilia) -0,259, 3. Smith (Brit./Aprilia) -0,292, 4. Bradl (Něm./Aprilia) -0,334, 5. Espargaro (Šp./Derbi) -0,494, 6. Bonsey (USA/Aprilia) -0,542.
250 ccm: 1. Kallio (Fin./KTM) 1:43,111, 2. Debón (Šp./Aprilia) -0,210, 3. Simón (Šp./KTM) -0,719, 4. H. Aojama (Jap./KTM) -0,766, 5. Lüthi (Švýc./Aprilia) -0,891, 6. Bautista (Šp./Aprilia) -0,929, 7. Pešek -1,117, ...20. Abraham (oba ČR/Aprilia) -3,317.

Reklama