Hlavní obsah

Odvážný mladík se těší na salta v býčí aréně

Salta a další kousky bude předvádět v místech, kde jindy teče krev býků. Do prestižní bitvy zbrojí Petr Pilát, zářivá hvězdička freestyle motokrosu. Před více než 40 000 diváky v gigantické býčí aréně v Mexico City na Pilníka, jak se mu přezdívá, čeká bitva s největšími esy – Red Bull X-fighters.

Článek

„Je jasný, že to bude hustý. Soupeře znám, ale v takovém závodě jsem se s nimi nepotkal,“ těší se sedmnáctiletý odvážlivec na zážitek. Jako druhý Čech. Loni si to zkusil Libor Podmol v Madridu. Tam Pilát komentoval pro televizi. „Už tehdy jsem si říkal, že bych to rád jel, ale že to bude už v dalším podniku v Mexiku, mě nenapadlo. Tenhle závod jsem bral jako top – prostě pro ty nejlepší,“ přiznává.

Sám se mezi elitu dere jako málokdo. Už ve čtrnácti letěl na motorce koly vzhůru – coby nejmladší na světě předvedl salto. Loni v prosinci v Praze porazil i slavného Španěla Torrese, který v Mexiku obhajuje prvenství. „Ale v Praze mi pomohla přízeň publika, teď rozhodne porota, neodvažuju se plánovat. Už to, že tam jsem, je úspěch, ale nechci být do počtu,“ přemítá nad dvanáctičlennou listinou aktérů mladíček ze středočeských Pyšel. Z nich vyrazil nejprve do českých podmínek, učil se u Petra Kuchaře, domácího průkopníka freestylu. A pak hurá do Ameriky za legendou – Travisem Pastranou. „Teď mi psal, že mi bude držet palce, sám nepojede,“ podotýká Pilát, jemuž tradiční doprovod i za moře bude dělat otec.

Pilát má trik, který ještě veřejně neukázal

Je zvědav na novinky rivalů. Sám si přichystal trik, jaký ještě veřejně neukázal. „Ani to nemá jméno, předváděl ho jen vítěz X-Games Bartram.“ Při saltu bude mít obě nohy na jedné straně motocyklu. V tréninku mu přitom nepřálo počasí. „Ale minulý týden jsem to dal poprvé nejen do molitanu, ale i na hlíně,“ libuje. Ve svém věku nemá ani řidičák na motorku, leda na skútru jezdí pro rohlíky. Ale ve světě odvážlivců už má jméno. „Už snad nejsem jen ten malý kluk, co exhibičně skáče,“ připomíná.

I výškou už dorostl. Možná až moc. „Když jsem si zkraje roku vyřizoval licenci, naměřil mi doktor už 188 centimetrů, ale nevadí mi to, dlouhé nohy před řidítky jsou efektní,“ líčí Pilát, jehož čeká start před nejvyšší návštěvou, jaká kde na FMX chodí – 42 000 diváků. „Jsem zvědav, co to se mnou udělá. Vždyť mě stačí, když na trénink přijde pár lidí a hned do toho dám mnohem víc, než když se připravuju sám,“ dodává.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články